Helsingin kantakaupungissa sijaitseva läpitalon huoneisto sijaitsee kerrostalon ylimmässä kerroksessa. Näkymät kodin ikkunoista ovat yhtä idylliset kuin Pariisissa konsanaan. Idän puoleisista ikkunoista voi seurata aamuauringon kipuamista kattojen ylle, ja toisella puolella kotia illan viimeisistä säteistä nautitaan keittiö-olohuoneessa. Tuolla puolen, muutaman korttelin päässä on meri, jonka aistii, vaikka sitä ei suoranaisesti näe.

Pariskunta asui ensin remontoidussa 57-neliön kaksiossa, jossa tilat ajan kuluessa alkoivat kuitenkin tuntumaan turhan ahtailta. Kun viereinen, samankokoinen asunto tuli kolme vuotta sitten myyntiin, päättivät he ostaa sen ja yhdistää asunnot yhdeksi, suuremmaksi huoneistoksi.

Työlään remontin aloittamista kuitenkin lykättiin lähitulevaisuuteen, vaikka huoneistojen yhdistämisestä oli jo valmiina kuusamolaisen arkkitehdin Hannu Hiltulan tekemät suunnitelmat.

Sitten taloyhtiössä sattui ikävä vesivahinko, joka sysäsi koko prosessin liikkeelle.

Remontti aloitettiin vakuutusyhtiön ja taloyhtiön teettämillä kuivatuksilla ja korjaustöillä helmikuussa, jonka jälkeen jatkettiin omalla remontilla eli huoneistojen yhdistämisellä ja uusien tilojen rakentamisella. Kaikki oli valmista vasta loppu kesästä ja kotiin päästiin muuttamaan takaisin syyskuussa.

Keittiö- ja kylpyhuonekalusteet Keittiömaailmasta
Asuntojen yhdistämisen jälkeen uudelle puolelle rakennettiin kylpyosasto ja makuuhuone. Keittiö, ruokailutila ja olohuone säilyivät vanhassa asunnossa.

Keittiö on oikeastaan samalla paikalla kuin ennenkin, mutta nyt sille toivottiin uutta ja modernimpaa ilmettä. Ensimmäinen ajatus oli, että edellisen keittiön hyväkuntoisia kaapistoja voitaisiin edes osittain käyttää hyväksi, mutta suunnitelmien edetessä ne päätettiin uusia kokonaan.

Kodin keittiö ja kylpyhuonekalusteet ostettiin Espoon Keittiömaailmasta, suunnittelijana toimi Maarit Vettenranta.

Vaikka keittiö ei ole suuri kooltaan, saatiin siihen hyvällä suunnittelulla sopivasti kaivattua säilytys- ja työskentelytilaa.

Itse keittiön runko on L-mallinen ja sen edessä on suuri saareke, jossa on sekä induktio- että kaasuliesi. Kaapistot ovat A la Carte -sarjaa ja niiden tyyli on hyvin selkeä, vetimien sijaan niissä on vedinurat. Liesituuletin upotettiin keittiön kohdalta alas lasketun katon rakenteisiin.

Saarekkeesta tehtiin niin suuri, että se toimii samalla sekä käytännöllisenä työtasona että viereisen ruokailutilan tarjoilupöytänä. Keittiö kokonaisuus haluttiin säilyttää keveänä ja huonekalumaisena, sillä kodin olohuone on itse asiassa vain askeleen päässä saarekkeesta. Siksi materiaaleihin on kiinnitetty erityistä huomiota, esimerkiksi tasona on ohut, italialainen Lapitec-täyskvartsitaso. Tason alahelmaan on kiinnitetty ledvalonauha, joka valaisee tehokkaasti ja keventää vaikutelmaa entisestään.

Uuden asunnon puolella jouduttiin tekemään mittavimmat työt. Makuusopesta rakennettiin kylpyosasto ja keittiöstä tuli pariskunnan makuuhuone.
Kylpytiloista haluttiin ylellinen spa-osasto, jonne käydään maitolasisen liukuoven kautta suoraan makuuhuoneesta. Pitkulaisen huoneen toinen pää on varattu saunalle ja ikkunan puoleisen pään täyttää seinästä seinään oleva jaquzzi. Keskelle jäävät suihkutilat ja säilytyskaapit pesualtaineen. Kaapit ovat A la Carten mallistoa ja tulivat myös Keittiömaailmasta.

Jotta lattia kestäisi poreammeen ja sen 2000 tonnia painavan vesilastin, purettiin vanha lattia perustuksia myöten ja siihen asennettiin uudet, vahvemmat tukirakenteet.

Saunan oksattomat mäntypaneelit tuotettiin Kuusamosta ja vahattiin Supi-saunavahalla mustiksi. Laudemateriaalina on Suomen Tervalepältä ostettu lämpöhaapa, jonka omat timpurit rakensivat lauteiksi toiveiden mukaan.

Kylpytiloihin haluttiin samaa suurta Laattapisteen laattaa muuallakin kodissa, joten pesutilojen kaatojen vuoksi eivät perinteiset lattiakaivomallit soveltuneet tilaan lainkaan. Sitä paitsi niistä haluttiin tyylikkäät ja riittävän huomaamattomat, mutta samalla toimintavarmat. Pohdinnan jälkeen päädyttiin Geberitin suihkukouruihin, jotka asennettiin tuplana sekä ammeen eteen että suihkun ja saunan erottavan lasiseinän eteen. Geberitin mallissa oli lisäksi se etu, että se voitiin leikata työmaalla täydellisen sopivaan mittaan.

Luottomiehet suoraan Lapista
Pitkä ja uuvuttava remontti saatiin lopulta päätökseen kahdeksan kuukauden jälkeen.

Tuon matkan aikana koettiin kaikenlaista. Ikävimmät asiat sattuivat ensimmäisessä vaiheessa, kun vakuutusyhtiön palkkaamat remonttimiehet eivät saaneet korjattavia seiniä edes suoriksi. Muun muassa WC:n seinä oli niin kaareva, että isojen laattojen asentaminen niihin oli melkoinen urakka. Taloyhtiön valvojalle asiasta valitettaessa saatiin vastaus, että ”mihin niitä suoria seiniä tarvitaan?”.

Uutta rakennettaessa ei työn laadun suhteen haluttu ottaa enää kuitenkaan minkäänlaisia riskejä, joten vanhoilta kotiseuduilta Kuusamosta tuotettiin luottotimpurit tekemään rakennustyöt ja millintarkasta työstään tunnettu laatoittaja lennätettiin Utsjoelta saakka tekemään laatoitukset.

Tosiasiassa pääkaupunkiseudulta olisi varmasti löytynyt yhtä taitavia työmiehiä ajan kanssa etsiessä, mutta aikataulut rakennustyömaalla olivat niin haasteelliset, että oli turvallisempaa palkata luotetut ja tutut miehet saattamaan remontti loppuun.

Elämä on asettunut uomiinsa remontoidussa kodissa. Tosin pitkän remontin jälkeen tuli lähes täydellinen uupumus niin, etteivät ihan kaikki tavarat ole löytäneet vielä paikoilleen ja muutamia hankintojakin on vielä tehtävä. Mutta kaiken kaikkiaan uudistunut koti on nyt remontin jälkeen juuri sellainen kuin toivottiin: avara, valoisa ja moderni kaupunkiasunto.

Juttu julkaistu Suuri Keittiö&Kylpy Extra -lehdessä 2/17