Keittiö on hyvin henkilökohtainen tila. Sen toiminnot ja tilaratkaisut suunnitellaan aina taloa rakennettaessa asuntoon muuttavan perheen toiveiden mukaan. Kun koti sitten vaihtaa omistajaa, on melko yleistä, että juuri nämä tilat remontoidaan muuton yhteydessä omaa makua vastaamaan.
Niin tässäkin kodissa. Viisihenkisen perheen muuttaessa sisään, päätettiin olohuoneen yhteydessä oleva keittiö saarekkeineen pistää saman tien uusiksi. Lisämausteensa remonttiin antoi tiukka aikataulu, sillä tilat haluttiin saada valmiiksi perheen pojan loppukesäisiin rippijuhliin. Apuna suunnittelussa oli sisustusarkkitehti Jaana Ollila, joka tunsi perheen tyylin entuudestaan.

– Lähtötilanteessa talo oli muilta tiloiltaan, paitsi keittiönsä osalta, remontoitu. Periaatteessa sekin oli ihan toimiva, mutta ilmeeltään aikansa elänyt kodin muihin tiloihin verrattuna. Muun muassa huoneen päätyseinällä oli ala- ja yläkaappeja sekä puolikorkea kaappi astianpesukoneelle. Kokonaisuus ei näyttänyt rytmiikaltaan rauhalliselta, Jaana Ollila muistaa.

Perheen nimenomaisena toiveena oli saada keittiöön myös kunnollisen kokoinen arkiruokailutila, johon mahtuisivat kaikki viisi syömään saman aikaisesti.

– Siinä oli reilusti tilaa, mutta ratkaisun piti olla aivan jotain muuta kuin erillinen ruokapöytä, sillä useine pöytineen alakerta olisi helposti näyttänyt jo huonekalukaupalta. Siksi lähdin suunnittelemaan ratkaisua, joka olisi hierarkisesti selkeästi erityyppinen.

Yleisesti arkiruokailupaikka suunnitellaan saarekkeen yhteyteen leventämällä pöytätasoa reippaasti alla olevien kaapistojen yli. Tässä ratkaisumallissa ei kuitenkaan istuinpaikkoja olisi ollut koko perheelle.

– Ryhdyin pohtimaan, että jos ylimääräisen pöytätason kääntäisikin poikittain ja se asennettaisiin lähtemään saarekkeen tason päältä. Koska tilaa oli riittävästi, tasosta saataisiin näin tarvittavan kokoinen.

Kalustemainen taso osoittautui käytännöllisyyden ohella myös hyvin tyylikkääksi. Valkaistusta tammesta valmistettuna se on paksumpi ja reilusti erilainen kuin muutoin keittiössä käytetyt materiaalit. Se tuo myös persoonallisuutta ja veistoksellisuutta muuten hyvin harmoniseen tilaan.

Harmoninen värimaailma
Alkuperäisessä tilasuunnittelussa arkkitehti oli sijoittanut keittiötilan taidokkaasti suojaiseen kulmaan olohuoneen ja ruokailutilan jatkeeksi. Vaikka se on yhtä avotilan kanssa, se ei näy kokonaan esimerkiksi sohvalle saakka, sillä välissä on näköesteenä suuri takka.
Itse keittiön tai sen tärkeimpien toimintojen paikkaa ei remontissa haluttu lähteä muuttamaan: saareke sinänsä oli hyvin toimiva keskellä ja liesi oli mainiossa paikassa siinä, myös vesipiste oli käytännöllisessä kohdassa peräseinän kaapistossa.

Tilassa ollutta, hyväkuntoista laattalattiakaan ei lähdetty turhaan purkamaan.

– Laatat ovat sävyltään kylmän teräksen harmaat, jonka vuoksi halusin pehmentää kokonaisilmettä valitsemalla pehmeämmän harmaat alakaapit ja beigeen vivahtavat, vaaleat yläkaapit. Tämä teki koko tilaan heti modernimman ilmeen.

Käytännöllisyys oli koko ajan yksi tärkeä ohjenuora suunnitelussa ja valintoja tehdessä. Kaapistojen ovien toivottiin olevan sellaiset, etteivät sormenjäljet näkyisi niissä, minkä vuoksi päädyttiin supermattapintaisiin oviin. Valinta korostaa myös ovien värin pehmeää sävyä.

Suunnitelmia tehdessään Jaana pohti myös talon ulkoista yleisilmettä ja muuta sisustusta.

– Usein pelätään, että tehtyihin materiaalivalintoihin tai tilaratkaisuihin kyllästytään ajan saatossa. Mutta kun ne ovat huolella mietittyjä ja talon henkeen sopivia, huoli on turha.

Tässä kodissa kivitalon rapattu ulkoverhoilu inspiroi etsimään keittiöön kiven sävyjä ja samaa harmonisuutta kuin talon muotokielessä ja muussa sisustuksessa oli.

Jaana halusi tehdä kokonaisilmeestä myös aiempaa levollisemman, jonka vuoksi hän kiinnitti erityistä huomiota kaapistojen rytmiikkaan ja niiden kokoon. Nyt uudistetussa tilassa ei ole enää erikokoisia kaappeja rinnakkain, ainoastaan sivuseinän kaapistojen jatkeena olevat, teräksiset kylmälaitteet ovat pieni poikkeus kokonaisuudessa.

Tärkeä tyylintekijä ovat takaseinän yläkaapit, jotka ovat nyt kaikki 40 cm leveinä samankokoisia. Myös liesituuletin vaihtui perinteisestä mallista kapeammaksi putkilomalliksi.

– Suunnittelun kuvio alkoi ratketa sillä, kun päätimme sijoittaa mikron kylmälaitteiden viereen sivuseinälle. Tällöin pystyin jakamaan yläkaapit samankokoisiksi, mikä teki kokonaisuudesta huomattavasti rauhallisemman, Jaana kertaa.

Uudistuksessa talo sai arvoisensa ja perhe sekä käytännöllisen että tyylikkään ja muuhun sisustukseen yhteensopivan keittiön. Sen funktionaalisuus joutui saman tien todelliseen tulikasteeseen, sillä aikataulujen haasteellisuudesta huolimatta se ehti valmistua juuri ennen rippijuhlia. Ensisijaisesti arkea varten ajateltu aamiaispöytäkin muuntui erittäin käteväksi juhlatarjottavien apupöydäksi.

Keittiö Nixin valikoimista
Kalusteet hankittiin Espoon Nixi-kalusteesta Jaana Ollilan tekemien suunnitelmien mukaan. Yläkaapistot ovat Mira-sarjaa ja väriltään Huurremaalattu Maito. Alakaapit ovat Sani-mallistosta, värinä Huurremaalattu Teräs. Alakaappien ovissa ja etusarjoissa on vetimenä alumiininen uraprofiili, jolloin ovet ja laatikot on helppo avata.

Välitilaan asennettiin helposti puhtaana pidettävä Pure White -satiinilasi, joka sopii kauniisti yhteen mattapintaisten ovien kanssa.
Työtasoiksi valittiin helppohoitoiset, 30 mm paksut, Grey Chrystal -väriset Hi-Macs -kvartsitasot, joiden saumaton pinta on helppo pitää puhtaana. Tästä materiaalista valmistetut tasot kestävät kosteutta ja hylkivät rasvaa ja likaa.

Myös aamiaisryhmän taso saatiin Nixin kautta, massiivitamminen kaluste on paksuudeltaan 40 mm.

Juttu julkaistu aiemmin Suuri Keittiö&Kylpy Extra -lehdessä 3/18