Kaksi täyttä siirtolavallista purkujätettä. Remontin projektinjohtajana ja suunnittelija toiminut muotoilija Oskari Oranen ei osannut ennakkoon edes aavistaa, miten paljon rakennusjätettä voidaan yhdestä kerrostaloasunnosta purkaa pois. Jätemäärän poistaminen töölöläistalon ylimmän kerroksen asunnosta olikin sitten jo suoranainen show. Työ piti hoitaa mahdollisimman nopeasti ja organisoidusti, sillä katu jouduttiin osittain sulkemaan roskalavojen vuoksi. Heti kun asunto saataisiin tyhjäksi rakennusjäätteestä, ryhdyttäisiin rakennusmateriaaleja tuomaan remonttia varten ylös asuntoon. Koska nostokurkea ei voitu tässä tapauksessa voitu käyttää apuna, ja eikä hissin käyttö tässä arvokiinteistössä tullut kysymykseen, jouduttiin kaikki kantamaan käsin portaita pitkin

Suunnittelija-muotoilija Oskari Oranen sai nelisen vuotta sitten siihen astisen uransa yhden vaativimmista työtilaisuuksista. Kaukoidässä asuva suomalainen perhe oli paluumuuttamassa kotimaahan ja oli ostanut uudeksi kodikseen remontoitavan kerrostaloasunnon.

Upealla paikalla, eduskuntatalon kupeessa sijaitsevassa, 130-neliöisessä läpitalonhuoneistossa oli runsaasti ajan patinaa, paljon pienehköjä huoneita ja pimeitä tiloja. Oskarin toivottiin suunnittelevan kodista kutsuva, valoisa ja tyylikäs koti, joka olisi myös käytännöllinen ihan perusarjessa. Ajattoman laadukkaiden huoneratkaisujen ohella koti piti siis tuoda tälle vuosituhannelle, jossa esimerkiksi sähköt ja internet toimivat moitteetta, valoja voidaan säätää ja sekä keittiö että kosteat tilat ovat moderneja.

Oman haasteensa työtehtävään toi se, että perhe oli edelleen Aasiassa, eikä muuttaisi Suomeen ennen remontin valmistumista. Siispä koko suunnittelu ja monivaiheinen remontti olisi tehtävä ilman perheen välitöntä läsnäoloa. Kuitenkin juuri tämänkaltaisissa remonteissa tapahtuu purkutöissä aina suuria yllätyksiä ja lähes päivittäin on tehtävä kauaskantoisia päätöksiä, jotka on ainakin saatettava asiakkaan tietoon.

Oskari päätti selättää fyysisen välimatkan ja aikaerot käyttämällä suunnittelutyössään alan viimeisintä tekniikkaa ja raportoimalla yksityiskohtaisesti päivittäin remontin edistymisestä kahdenkeskisellä blogilla, lisäksi käytössä oli normaaliin tapaan puhelin ja sähköposti.

Hyväksytyn pohjapiirroksen jälkeen Oskari piirsi vielä kaikista tiloista kolmiulotteiset kuvat 1:1 mittakaavassa, jotka mahdollistavat tilaratkaisujen toiminnallisuuden tarkastelemisen sähköisesti ja oikeassa mittakaavassa. Näin päätöksiä oli helpompi tehdä maapallon toiselta puolelta käsin tiloja, materiaaleja tai tuotteita fyysisesti edessään näkemättä. Perheen isä kävi projektin aikana muutaman kerran Suomessa, ja vei mukanaan tärkeimmistä materiaaleista näytepaloja perheen äidin nähtäväksi.

Pelkästään purkutöissä meni aikaa yli kuukausi, kokonaisuudessaan remontointi kesti lähes vuoden. Suurin yllätys oli, kun lattiaa kannattelevien vasojen havaittiin olevan toisissa huoneissa niin lahot, että jopa ne jouduttiin uusimaan. Vanhoista seinistä purettiin lähes puolet ja uusia avarampia huonetiloja rakennettiin tilalle. Jotta moderni tekniikka saataisiin asettumaan huoneistoon mahdollisimman kätevästi, laskettiin kodin katto kauttaaltaan alas ja tarvittavat kaapeloinnit saatiin piilotettua väliin jäävään tilaan.

Skandinaavisen linjakas pienellä twistillä
Yksi tärkeimmistä tavoitteista oli maksimoida kodissa tilan tuntu ja valoisuus. Tavoiteltu tyyli taas oli skandinaavinen selkeys ja linjakkuus, jossa on mukana pieni ripaus aasialaisuutta muistuttamassa perhettä ulkomailla asutuista vuosista. Kaikkien valintojen tuli olla materiaaleiltaan laadukkaita ja tyyliltään aikaa kestäviä.

Suurin osa kodin kiinteistä kalusteista päätettiin teettää mittojen mukaan, sillä tyypilliseen vanhojen talojen tapaan huoneet eivät olleet symmetrisiä ja mitat heittelivät hyvinkin paljon.

Teettämällä kalusteet saatiin kotiin myös yhdenmukaisia isoja pintoja, jotka rauhoittavat kokonaisuutta.

Keittiöstä haluttiin tehdä tila, jossa toiminnot eivät olisi liian selkeästi esillä. Huoneeseen piirrettiin säilytyskaapit kahdelle sivulle ja keskelle jäi vielä tilaa suurelle saarekkeelle. Oskari suunnitteli takaseinälle uniikin, lähes koko seinän levyisen liukuovikaapiston, joka mahdollisti säilytystilan hyödyntämisen työtätasosta kattoon saakka.

Ikkunan ääressä on paikka suurelle ruokapöydälle, jonka ääreen mahtuu koko perhe aterioimaan. Oman pienen haasteensa keittiönsuunnitteluun aiheutti taloyhtiön samanaikaiset pohdinnat parvekkeiden rakentamisesta asuntoihin. Tässä kodissa siihen piti varautua tekemällä kaapistorivin päätteeksi ylimääräinen säilytysratkaisu, joka voitaisiin tarvittaessa purkaa pois parvekkeen oven tieltä.

Keittiötoimittajaksi valittiin italialainen Aran Cucine yrityksen monipuolisen ja laadukkaan valikoiman vuoksi. Oskari valitsi Aranin valikoimasta lehtikuusen väriset Penelope /Larice Naturale -malliston laminaattiovet, joissa on kauniina yksityiskohtana alumiininen vedinuralista. Liukuovikaapiston runko ja ovet tulivat keittiövalmistajalta, mutta niiden Häfele-liukutekniikka ostettiin Suomesta.

Nyt remontista on kulunut jo muutama vuosi ja perhe on asettunut asumaan takaisin Suomeen ja uuteen kotiinsa tyytyväisenä. Remontissa nuhjuisesta asunnosta kuoritui viihtyisä ja klassisen tyylikäs koti.

Näin jälkeenpäin ajateltuna Oskari vertaa leikkisästi valtavaa remonttiprojektia jopa kuulentoon, niin monta tekijää ja liikkuvaa osaa piti sovittaa yhteen oikeassa järjestyksessä ja aikataulussa. Se oli haastava, jännittävä ja inspiroiva työ, jossa lopputulos oli huikea, mutta myös koko matka oli yhtä suurta seikkailua.

Juttu julkaistu aiemmin Suuri Keittiö&Kylpy Extra -lehdessä 1/17