Sodan jälkeen yleistyneisiin rintamamiestaloihin käytiin sisään verannan kautta. Lasitetun tilan ikkunoilla kukki kesäisin rivi pelargoneja ja lattialle saattoi jättää työntouhussa likaantuneet saappaat. Ulkoeteisen virkaa toimittanut lasiveranta oli sekä kaunis koriste talon julkisivussa että kätevä säilytystila, joka on säältä suojassa.

Lasitettu terassi hankitaan kuitenkin erilaisiin tehtäviin kuin entisajan lasiveranta. Nyt terassilta halutaan lisätilaa ja mukavuutta.

– Lasiterassilla voi pitää kalusteet ympäri vuoden ja tilan voi sisustaa eri vuodenaikoihin ja juhliin sopivaksi. Lasitus myös lisää turvallisuutta ja useimmiten se hankitaankin lukittavana, Lumon Suomen myyntipäällikkö Artur Vanamo kertoo.

Kilauta ja kysy rakennuslupaa
Uudisrakennukseen tuleva lasiterassi on taloa varten hankittujen lupien piirissä, kun se näkyy rakennuspiirustuksissa lupaprosessin käsittelyvaiheessa. Jälkikäteen rakennettavien lasiterassien tilanne ei ole yhtä yksiselitteinen, sillä rakennusvalvonnan näkökulmasta lasitetut terassit jaetaan useaan eri ryhmään. Kriteereinä voivat olla esimerkiksi rakenteiden tiiviys tai kiinteys.

– Jokaisella kunnalla on oma rakennusjärjestyksensä, joka määrittää, millaisia rakenteita voi tehdä pelkällä toimenpideilmoituksella ja milloin tarvitaan toimenpide- tai rakennuslupa, Lappeenrannan kaupungin rakennustarkastaja Päivi Salminen kertoo.

Yhtä ohjeistusta lupa-asioihin ei siis voida antaa, koska kuntien säädökset vaihtelevat merkittävästi. Terassien osalta ilmoitus- ja lupakynnysten täyttymiseen vaikuttavat muun muassa katon rakenne sekä seinämien eristävyys ja avattavuus.

– Viisainta ja helpointa on kilauttaa rakennusvalvontaan ja kysyä, millaisia lupa-asioita oman terassihaaveen toteuttaminen vaatii. Soitto kannattaa tehdä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Siten säästetään kustannuksissa ja selvitään ilman mielipahaa, Salminen kehottaa.
Jos lasitetun terassin rakentaminen vaatii toimenpide- tai rakennusluvan, byrokratiaa varten on syytä varata aikaa. Talvisin rakennusvalvonnassa on vähemmän ruuhkaa, joten lupa-anomukset käsitellään nopeammin.

Lasitus mukautuu moneen
Terassilasitus suunnitellaan aina yksilöllisesti ja se saadaan sopimaan mitä erilaisimpiin tiloihin. Useimmiten lasitettu terassi on kiinni talon seinässä, mutta sen voi toteuttaa myös talosta irrallisena kokonaisuutena.

Lähes kaikkiin kohteisiin löytyy ratkaisu. Valmiiksi katettuihin terasseihin pystytään yleensä lisäämään helposti terassilasit. Toisaalta lasitus voidaan tarjota myös perustuksien ja rungon kera.

Koska lasituksen asentaminen onnistuu milloin tahansa, voi terassihaaveiden toteuttamisen aloittaa talvellakin.
Jos haluaa välttää sesonkiaikoja ja saada lasitetun terassin aikaistamaan kevättä, niin prosessi kannattaa käynnistää heti alkuvuodesta.

Älylasia ja aurinkoenergiaa
Terassilasitusten suosion uskotaan jatkuvan myös tulevina vuosina. Taloustilanteen parantuessa kuluttajat satsaavat asumismukavuuteen, mikä näkyy muun muassa terassityömaiden lisääntymisenä.

Terassien koot kasvavat ja niitä tullaan varustelemaan erinäisillä mukavuustekijöillä. Älylasi ja aurinkoenergian hyödyntäminen tulevat lisääntymään ja terassien muoto kehittyy monimuotoisempaan suuntaan.

Varustelutason kasvaessa terasseista tulee entistä näyttävämpiä. Käytännöllisyydestä ja helppohoitoisuudesta ei kuitenkaan haluta tinkiä.
– Maisemista halutaan nauttia, minkä takia esteettömyys lisääntyy ja puitteettomien terassilasien määrä kasvaa, Artur Vanamo linjaa.

Kun vertailet terassilasituksia, muista tarkistaa nämä!

 • rakenteiden kestävyys ja jämäkkyys
 • kuluvien osien määrä
 • käytetyt materiaalit
 • lasituksen avaamiseen vaadittava tila
 • seinämien tiiviys
 • yksittäisen lasin paino
 • lasituksen ulkonäkö
 • yrityksen luotettavuus

7 syytä lasituksen hankintaan

 1. Kodin energiatehokkuus ja viihtyisyys lisääntyvät lasituksella: lasitus toimii lämpöä eristävänä puskurina pakkasilla ja tuulilla, sekä on tehokas ääneneristäjä!
 2. Kesähelteillä vaikutus on päinvastainen: kodin ilma pysyy viileämpänä, jos lasitus on hiukan auki ja kun lasit on aurinkosuojattu.
 3. Parvekkeet ja terassit pysyvät paremmassa kunnossa kauemmin, remonttitarve lykkääntyy keskimäärin 6 – 10 vuodella.
 4. Lisää käyttöneliöitä kotiin ja kesämökille. Lasitettu tila etenkin, jos sitä voidaan lämmittää, toimii oleskelutilana ja ruokailutilana varhain keväästä myöhään syksyyn, ja ilman hyttysiä.
 5. Pienten lasten perheissä osataan arvostaa lasitetun tilan turvallisuutta leikkipaikkana.
 6. Lasitetulta terassilta ei tarvitse siirtää kesäkalusteita suojaan sateilta tai talvelta.
 7. Suojaisa lasitus on puutarhaharrastajan unelma, sillä taimet saadaan terhakkaaseen kasvuvauhtiin tuulettomassa ja lämpimässä tilassa.