Oma mustikkametsä takapihalla, merinäköala ja hyvät kulkuyhteydet joka suuntaan olivat suurimmat syyt tontin valintaan. Sundsbergistä löytynyt tontti sijaitsee mäen laella, ja laskeutuu jyrkästi kohti kuusimetsää ja taempana sijaitsevaa merenrantaa.

Ulkomailla useaan otteeseen asunut kaksilapsinen perhe halusi rakennuttaa paikalle nykyarkkitehtuuria edustavan, näyttävän talon. Perinteisen kivitalon sijaan toiveissa oli saada betonielementeistä tehty koti. Materiaalin linjakkuus ja rouheus ihastuttivat perhettä ja niitä oli ihasteltu ulkomaanmatkoilla ja lehtien sivuilla.

– Olemme aiemmin asuneet harkkorakenteisessa kivitalossa. Halusimme nyt hyvin modernin talon betonielementeistä, koska siitä rakentaminen on nopeampaa. Ja samalla saisimme rouheita betonipintoja sisätiloihin, perheen äiti kertoo.

Sopivaa arkkitehtiä pohdittiin paljon, sillä se tiedettiin jo tonttia hankittaessa, että paikka tulisi olemaan suunnittelun kannalta hyvin haasteellinen. Suositusten ja haastattelujen perusteella toimeen valittiin näyttävistä kohteistaan tunnettu PlusArkkitehtien Jani Lahti, jonka kautta saatiin myös rakentajaksi PlusLiving.

– Jani piirsi kolme erilaista suunnitelmaa, joista yksi nousi ylitse muiden.

Talon sijoitus tontille oli kuitenkin sen verran ongelmallinen, että sitä jouduttiin vielä muokkaamaan rakennusluvan saamiseksi. Tässä vierähti yli puoli vuotta, mikä tuntui hyvin turhauttavalta odotusajalta.

Talon muoto hahmottuu
Suunnittelun lähtökohdaksi perhe antoi arkkitehdille toivelistan. Kotiin haluttiin rouheita betonipintoja, lattiasta alkavia ikkunoita, suorat portaat kerrosten välillä ja avaruutta. Ja lisäksi suunnittelussa tuli tietenkin ottaa huomioon maisema merinäköaloineen.

Tontin erikoinen muoto määritteli rakennusten sijoittelun ohella myös talon muodon. Tontti on kapea tienvarresta lähes mäen töyräälle saakka, mistä se levenee toiselta sivultaan kohti metsää. Siispä oli järkevää sijoittaa autokatos talon eteen kapeikkoon ja jättää varsinaiselle asuinrakennukselle tontin leveimmät kohdat.

270-neliöinen talo onkin muodoltaan toiselta puolelta levenevä, ja siitä on kadun puolella näkyvissä vain sen kaksi ylintä kerrosta, kellarikerros jää rinteen suojaan näkymättömiin.

– Talo on edustavin ehdottomasti takapuolelta, tieltä katsoessa näkyvissä on vain autokatos ja kapea sisääntulo. Metsän puolelta katsottuna näkyvät kaikki kerrokset, suuret ikkunat sekä lasikaiteiset terassit.

Kodin ylimmässä kerroksessa sijaitsevat makuuhuoneet ja saunatilat. Keskikerros on varattu oleskelutiloille ja pohjakerroksessa on lasten pelihuone, varastot sekä perheen isän erityinen ylpeys: viinikellari portaikon alla. Jokaisen kerroksen edessä on hyvin leveät omat terassinsa, jotka tuovat kotiin runsaasti lisää käyttöneliöitä.

– Saamme kylpeä ylellisesti puiden latvojen korkeudella ja sieltä avautuu näköala kahteen suuntaan: kohti puun latvoja, sekä kapeampi sivuikkuna metsän sivuitse suoraan merelle. Ikkunoita ei tarvitse peittää, sillä sinne ei kukaan näe.

Keskikerroksessa on terassilla tilaa oleskella ja ruokailla, ja pohjakerroksen terassikanteen tullaan myöhemmin upottamaan poreallas.

Rouheaa betonia ja sileää puuta
Kodissa on uskallettu viedä modernismi loppuun saakka. Heti eteiseen tullessa näkyy, mistä tämä koti on tehty. Potiuksen toimittamia betonielementtejä ei ole kaikkialla siloiteltu peittoon, vaan ne on jätetty lähes raaoiksi. Elementtien sisäpuoli on ns. muottipuoli ja niihin on asennuksen jälkeen tehty vain kevyt hionta, sekä pintaviimeistely. Muutamat seinäpinnat on maalattu puhtaan valkoisiksi. Lattiamateriaalina pohja- ja keskikerroksessa on Designbetonin tekemä titaanin sävyinen mikrosementtipinnoite, ainoastaan yläkertaan asennettiin Timberwisen Snöhetta-lankkulattia. Kaiken kruunaavat tarkoin harkittuihin paikkoihin asennetut tammipuiset seinä- ja kattopaneelit, jotka tilattiin Siparilalta.

Samalla sisäkattopaneelilla jatkettiin myös terassin puolelle, jolloin tila tuntuu jatkuvan ikkunoiden läpi ulos saakka. Efektiä tehostavat Klas 1:n lattianrajasta kattoon ulottuvat panoraamaikkunat. Jokainen seinän ja lattian yhtymäkohta on virheettömän tarkka, niitä ei ole lainkaan peitetty listoilla. Samoin lähes kaikki kulkuaukot ovat kodissa kynnyksettömiä.

– Jouduimme asentamaan rakennusmääräysten mukaisesti kynnykset vain kosteiden tilojen ovien yhteyteen. Löysimme kotiimme myös tyyliä täydentävät karmittomat sisäovet, joissa kehys on upotettu seinärakenteeseen.

Vaikka perhe ei osallistunut varsinaiseen rakentamiseen töitä riitti, sillä he tekivät tarvittavat sisustusmateriaali- ja kalustehankinnat suurimmaksi osaksi itse, PlusLiving asensi ne sitten paikoilleen. He myös asuivat lähistöllä koko rakennusajan, jolloin tulevassa kodissa käytiin katsomassa sen edistymistä harva se päivä.

Mielessä on vieläkin viimekesäinen juhannusilta, jolloin perheen äiti kävi talolla ja kiipesi katsomaan maisemia ylimmän kerroksen terassilta. Vastarannalta Majvikista kuului tanssiorkesterin soittoa. Keskellä tiivistä rakennusprosessia tuntui erityisen lohdulliselta ajatella, että ensi juhannuksena tällä samaisella terassilla järjestetään omat juhannustanssit.

– Nyt jo muutaman kuukauden uudessa kodissa asuneena väsymys on vaihtunut jokapäiväiseen ihastukseen – asumme todellakin unelmiemme kodissa.

Juttu julkaistu Suuri Talo Extra -lehdessä 1/18