Unelma omasta kodista lähellä keskustaa järvinäkymällä sai Seija Tiusasen ryhtymään rakentajaksi Mikkelin asuntomessualueelle.

Asuin tätä ennen uuden uutukaisessa omakotitalossa, mutta siinä ei ollut sitä järveä vieressä. Halusin toteuttaa tämänkin unelmani, joten ryhdyin etsimään sopivaa tonttia uudelle talolle, Seija muistelee alkuvaiheita.

Ensi kertaa messualueella käydessä mieleiset tontit olivat kuitenkin jo menneet, mutta hän päätti jäädä jonoon, jos joku vaikka peruisi varauksensa. Kaikki päättyi onnellisesti ja Seija sai haluamansa rinnetontin järvinäköalalla.

Talon muoto ja tilajako olivat Seijalla selkeänä mielessä ja piirrettynä jo kauan ennen kuin tontista tai ajankohdista oli tietoakaan.

Olin käynyt talomalleja paljon läpi ja piirtänyt ihan mittatarkan suunnitelman seuraavasta unelmatalostani, jopa neliömäärät ovat toteutuneessa lähes tismalleen samat kuin omissa suunnitelmissani.

Jalat visusti maassa
Seijalla oli realiteetit hallussa rakennuttajaksi ryhtyessään, sillä tämä oli hänen toinen omakotitalon rakennusprojektinsa.

Tiesin mihin olin ryhtymässä. Minulla oli visusti mielessä sopivan kokoinen talo, jonka pystyn itse hoitamaan.

Kodin suunnittelussa otettiin huomioon erityisesti esteettömyys. Tiloissa on helppo liikkua niin nuorten kuin vanhojenkin sukulaisten, ja kodissa voi asua vielä silloinkin, kun ikä alkaa painaa ja tarvitaan mahdollisesti apuvälineitä liikkumiseen.

Käytännöllisyys ja huonetilojen selkeä jako ovat myös keskeisiä asioita talon pohjasuunnitelmassa.

Kodissa on huoneistoalana 97 m2. Pääovi on talon kadunpuoleisessa päässä ja vastapäätä autokatosta, joten kauppakasseja on lyhyt matka kantaa sisälle. Tässä päädyssä on makuuhuone Seijan usein vierailevalle aikuiselle pojalle, kodinhoitotilat ja kylpyhuone. Talon keskiössä on avonainen keittiö–olohuone, josta päästään talon toiseen päätyyn ja Seijan makuuhuoneeseen.

Varsinaiset saunatilat sijoitettiin osittain asuinrakennuksen rinnalla olevaan, erilliseen rakennukseen. Tiloja yhdistää suuri, lasitettu terassi ja naapuriin päin nähden on rakennettu vielä suojaava seinä.

Pohjaratkaisussa on paljon samaa kuin Ainoakodin 106 –mallissa. Tosin tämä on siitä peilikuva ja huoneesta toiseen kulkua on tehty selkeämmäksi. Halusin omaan talooni ehdottomasti myös lasitetun terassialueen.

Talotoimitus avaimet käteen valmiina
Ainoakodin voi hankkia kolmella eri tapaa: muuttovalmiina, sisustusvalmiina tai talopakettina omatoimirakentajalle. Tässä tapauksessa koti haluttiin ehdottomasti muuttovalmiina eli avaimet käteen palveluna. Vaikka Ainoakoti hoitaa varsinaisen talon rakentamisen ja perustusten valamisen, tulevan kodinomistajan on sitä ennen huolehdittava muun muassa tontin raivauksesta ja maatöistä. Kaikista itsehuolehdittavista asioista saa Ainoakodilta selkeät ohjeet, sekä pitävät kokonaiskustannukset heti kaupanteonhetkellä.

Seijan tontilla tehtiin suuria maansiirtoja ja räjäytyksiä. Tonttia jouduttiin nostamaan yli kolme metriä, jotta kodille saataisiin tasainen ja turvallinen alusta voimakkaasti järveä kohti laskevalle tontille. Se aiheutti melkoisen lisälaskun maansiirtotöihin, mutta oli pakko tehdä, sillä Seija ei halunnut talomalliksi rinneratkaisua.

Avaimet käteen paketti ei suinkaan tarkoita toimettomana olemista, vaikkakaan itse rakentamiseen ei tarvitse osallistua. Maanmuokkauksen lisäksi valitaan kaikki sisustusmateriaalit, kuten tapetit, laatat ja kiinteät kalusteet. Näillä itsetehdyillä sisustusmateriaalivalinnoilla saadaan kodista juuri omannäköinen ja mieluinen.

Budjetti pysyi hallinnassa, sillä Seijalla oli selkeä kuva, mitä mikäkin maksaa. Maansiirtotöiden normaalia huomattavasti suuremmat kustannukset olivat tulleet selviksi, kun tontilla oli käyty vastaavan mestarin kanssa. Budjettia oli myös viisaasti jaettu sisä- ja ulkotilojen kesken.

Matkan varrella tuli lisälaskua siitä, että kaukolämpö piti vetää uusien rakennusmääräysten mukaan. Lisäksi halusin kotiin monipuolisemman ilmastointilaitteen kuin mikä sisältyi talotoimitussopimukseen. Nyt siinä on myös viilennys ja ilmanpuhdistusominaisuus.

Uuteen kotiin muuttaminen ilahduttaa kovasti, tästä on unelmoitu niin kauan. Koko prosessissa meni kaiken kaikkiaan aikaa tontin hakemisineen yli puolitoista vuotta. Talo oli valmis jo alkukeväästä, jonka jälkeen viimeisteltiin piha-alueita kuntoon ennen asuntomessujen alkamista. Kotiin muutettiin heti messujen jälkeisen siivouksen jälkeen ja tupaantuliaiset ystäville ovat piakkoin luvassa lasitetulla terassilla, josta ihastellaan edessä avautuvaa järvimaisemaa.

Terassista taitaa muodostua yksi lempipaikoistani. Siellä tullaan syömään ja oleskelemaan aina, kun mahdollista, Seija päättää onnellisena upeasta uudesta kodista.

Juttu julkaistu Suuri Talo Extra -lehdessä 4/17