Marika ja Sebastian Hisingerin kodin saunaosaston esikuvina olivat hotellien kylpyläosastot, joissa vallitsee rauhallinen, harmoninen tunnelma.

– Kun suunnittelimme kotiamme haaveilimme paikasta, jossa voimme viettää perheenä yhdessä aikaa, ilman kiirettä. Kotimme spa-osasto on tällainen keidas. Sebastian matkustaa paljon työnsä vuoksi ja kotipäivät ovat aarteita, joita haluamme vaalia, Marika kertoo.

Uutta kotia suunniteltaessa kylpytiloille varattiin ruhtinaallinen 10 % osuus kodin kokonaispinta-alasta. Spa-osaston värimaailma jatkaa kodin harkittua sisustusta, jossa tammi ja hiekansävyt soljuvat tilasta toiseen. Marika tekee työkseen sisustussuunnittelua ja seuraa paljon sisustamisen trendejä. Omaan kotiinsa hän valitsi vaalean, ajattoman värimaailman ja tyylikkäitä ratkaisuja, jotka eivät vanhene sisustusmuodin vaihtuessa.

Saunan lauteiden esikuvana toimi Harvian laudemalli, jonka ympärille Sebastian innostui suunnittelemaan saunatilan. Kokolasinen seinä yhdistää saunan ja muun spa-osaston.

– Ajatuksenamme oli paitsi saada avaruutta tilaan myös se, että pystymme seuraamaan lastemme kylpemistä altaassa saunan lauteilta. Lasiseinässä on ulkonäön lisäksi mukana siis myös turvallisuus näkökulma.

Sauna toteutettiin haavasta ja pinnoitettiin Tikkurilan valkoisella saunasuojalla. Saunaan valittiin valkoinen kiuas Tulikiven mallistosta. Riite-kiukaan vaalean ulkoasun viimeistelevät valkoiset pintakivet. Saunan peräseinälle asennettiin muusta saunatilasta poiketen sormipaneelia. Koska saunatila ja poreamme on nostettu kahden askelman verran korkeammalle lattiatasosta, saatiin saunan lattia lähes samaan korkoon porealtaan lattiapinnan kanssa. Rakentamisessa kiinnitettiin erityistä huomiota yksityiskohtiin ja viimeistelyyn. Saunan lasiseinät asennettiin niin, että asennuskiskot ovat piilossa saunapaneloinnin välissä. Valaistus toteutettiin osittain epäsuoralla ratkaisulla, jossa seinän ja kattopinnan väliin jätettiin valaistukselle tilaa. Epäsuora valaistus pyyhkii kauniisti hiertopinnalla toteutettua seinäpintaa.

Suihkusyvennykseen valittiin HansGrohen Axor Citterio -malliston suihkukalusteet. Suihkutilassa on kahden lautassuihkun parina vain yksi käsisuihku, ratkaisu pitää tilan ilmeen selkeänä ja yksikertaisena. Pesuaineille rakennettiin neliönmallinen, upotettu syvennys seinärakenteeseen. Seinärakenteisten suihkusekoittajien turvallisuus varmistettiin Joramarkin BOX-asennuskotelolla. Vuototiiviillä kotelolla hanarungon ja vesiputkien liitokset voidaan sijoittaa umpinaisen rakenteen sisään rakennusmääräysten mukaisesti. Suihkusyvennykseen valittiin hieman lattialaattaa koristeellisempi seinälaatoitus, jonka sävy on kuitenkin hyvin lähellä tilan muiden pintojen värimaailmaa. Seinän viereen sijoitetut lattiakaivot mahdollistivat suihkusyvennyksessä saman 600 x 600 mm laattakoon käytön lattiassa kuin muuallakin tilassa. Sisäänkäynnin yhteyteen pariskunta suunnitteli laatoitetun penkin, jonka sisälle asennettiin lämmityskaapeli. Siinä on mukava pukeutua kylpemisen jälkeen, kun laattapenkin pinta on miellyttävän lämmin.

Suuren omakotitalon suunnittelu ja rakentaminen oli perheelle useamman vuoden projekti. Sebastian ja Marika osallistuivat aktiivisesti suunnittelun lisäksi myös rakennustöihin. Märkätilojen laatoitustyöt pariskunta antoi suosiolla ammattimiesten hoitoon, mutta sauna tehtiin pääosin itse. Mittavassa projektissa materiaalien löytäminen ja rakennustavaran tilaaminen vievät paljon aikaa, mutta pariskunta ei halunnut ratkaista asioita helpoimman kautta, vaan metsästi budjettiin sopivia materiaaleja niin, että ne sopivat kokonaisuuteen saumattomasti.

Perheen spa-tila saa väriä viherkasveista. Marikan intohimona ovat huonekasvit ja usein kauppamatkalta mukaan tarttuukin jotain vihreää kotiin viemiseksi. Istuimiksi tilaan Marika hankki linjakkaat, valkoiset Magiksen keinutuolit, jotka eivät roiskeita tai märkää pelkää. Välillä porealtaassa polskutellaankin oikein kunnolla, kun perheen kaksi tytärtä innostuvat uimaan. Panostus spa-osastoon kannatti ja tila on lunastanut perheen toiveet rauhoittavasta keitaasta, jossa viihtyy koko perhe.

Juttu julkaistu aiemmin Suuri Keittiö&Kylpy Extra -lehdessä 3/18