Mutkittelevan hiekkatien päässä odottaa uskomaton näkymä. Erittäin epäsuomalaisen näköinen, kaarevakattoinen, musta rakennus on asemoitu jyrkän rantatöyrään päälle, ja taustana sille on huikaisevan sininen taivas ja kimmeltävä Lohjanjärvi.

Muutama vuosi sitten Jari Mikkola löysi mielenkiintoisen rantatontin. Paikalla oli tuolloin ränsistynyt saunamökki rannassa, mutta etelään antavana se oli erittäin potentiaalinen paikka kakkoskodin rakentamiseen. Tontille haluttiin kaksi rakennusta: päätalo ylemmäksi ja erillinen saunatalo lähemmäksi rantaa. Jari hahmotteli ensimmäiset versiot taloista itse. Inspiraation lähteenä oli Eric Lloyd Wrightin arkkitehtuuri.

-Wrightin orgaaninen muotokieli kiinnostaa minua, mikä näkyy näissä rakennuksissa. Talojen varsinainen arkkitehti Dominicus Björkstam tuli käymään tontilla ja teki piirustukset ideoitteni pohjalta tähän paikkaan sopiviksi.

Jarin ajatuksena oli saada taloon mahdollisimman paljon avaraa tilaa ja etenkin näkymä järvelle. Päätalo koostuu kahdesta kaarevakattoisesta osasta, joita yhdistää matalampi väliosa. Toinen puolisko on varattu keittiöille ja oleskelutiloille, ja toisella puolella ovat kaksi makuuhuonetta sekä kylpyhuone. Talon järvenpuoleiset seinät ovat lähes kokonaan pelkkää ikkunaa ja lasiliukuseinää, mitä kautta voidaan siirtyä kätevästi taloa ympäröivälle, suurikokoiselle terassille.

-Olohuoneessa ei ole paikkaa televisiolle, sillä maisemahan se on tässä mitä katsotaan. TV:lle järjestettiin oma, sopivan pimeä tila makuuhuoneen ylle rakennetulle parvelle.

Päätalolta lähtee terassipolku kohti järveä, jonka molemmin puolin on istutettu kunttaa. Polku muuttuu lopulta portaiksi alaspäin ja yhtäkkiä ollaankin rantasaunalla.

-Rakentajana projektissa toiminut Jari Elg keksi idean, että saunalle laskeudutaan ikään kuin katon keskeltä. Saunan katto on viherkatto ja yhdistyy suoraan ympäröivään kunttaan, jolloin koko rakennus on piilossa rinteessä. Sen näkee ainoastaan järveltä päin katsottaessa.

Kaikki valinnat ja päätökset on tehty hyvin harkiten. Tärkeintä on ollut rakentaa koti, joka on toimiva ja tyylikäs vielä pitkänkin ajan päästä. Taloa on rakennettu hitaasti, ja suunnitelmien on osattu antaa elää. Jo aiemmin päätetty on saatettu vaihtaa vielä rakentamisen edetessä entistäkin parempaan toteutustapaan tai materiaaliin.

Tässä kodissa Jari on toteuttanut toiveita, jotka ovat muhineet mielessä jo kauan. Kuten esimerkiksi päätalon tammiviiluiset, suorakaiteen malliset seinäpaneelit. Tämänkaltaisen seinämateriaalin hän oli nähnyt joskus kauan aikaa sitten jossakin elokuvassa ja päättänyt toteuttaa sen joskus. Tässä kodissa tuli lopulta siihen tilaisuus!

Unelmien toteutus ei ole aina ollut edes kallista, ennemminkin ideat ovat vaatineet kekseliäisyyttä. Haluttuja rakennusmateriaaleja on toki jouduttu etsimään, mutta hyvin paljon niistä on löytynyt myös rautakauppojen valikoimista.

Arkkitehtuuria ja ajattomia valintoja

Oleskeluhuoneen yhteydessä oleva keittiö ja sen saareke ovat kodissa keskeisessä roolissa. Keittiö sijoitettiin huoneen päätyyn, jossa säilytyskaapistot kiertävät välitilan ikkunaa ympäri.

Sen edessä on jykevä, kivikansinen saareke, johon on sijoitettu liesi ja kokatessa ylös nouseva Airforce-liesituuletin. Graniittitaso on toisesta päästä alla olevia kaapistoja pidempi, jolloin päätyyn jää baaritaso kahdelle hengelle.

Säilytystilaa keittiöstä löytyy reilusti, sillä saarekkeen molemmin puolin on täyssyvät kaapistot, toisella puolella vetolaatikkoina ja olohuoneen puolella ovellisina kaappeina.

-Keittiön valintaan kiinnitin erityistä huomiota ja kiersin useita liikkeitä. Kitzenin tammiviiluinen keittiö sopi tähän tilaan parhaiten. Kodinkoneiksi halusin ehdottomasti Mielen kaasutason teppanyaki-levyllä ja uuneiksi Gaggenaun perus- ja höyryuunit, sillä kaupunkikodissani ne ovat toimineet täysin moitteettomasti.

Kokkaamisen ohella Jari tunnustautuu himogrillaajaksi. Terassilta löytyy tällä hetkellä neljä erilaista grilliä: kaasu-, infrapuna-, hiili- ja uusimpana puulämmitteinen Ofyr-pihagrilli, joka on tämän hetkinen suosikki. Onpa pihalla vielä erillinen pizzauunikin.

Myös kylpytilojen laatoituksiin ja vesikalusteisiin on haluttu satsata.
Päätalon kylpyhuoneeseen on asennettu jopa kullansävyisenä kimaltava laatoitus Gessin pisaran muotoisen suihkun taakse. Saunarakennuksen Axor Shower Solution – kattosuihkut antavat myös ainutlaatuisen suihkunautinnon.

Arkkitehtuuria on korostettu sopivan hillityllä määrällä sisustustavaroita. Jokaisella tavaralla on kodissa oma paikkansa ja funktionsa.
– Korvaamattomana apunani kodin sisustamisessa oli sisustussuunnittelija Maria Hietaranta Skannosta. Hän tunsi makuni aiemmalta kerralta, joten hän osasi ehdottaa minun makuuni sopivia asioita.

Kakkoskodista on tullut projektin myötä Jarille niin tärkeä paikka, että nyt varsinainen kaupunkikoti on pistetty myyntiin. Heti kun se on saatu myytyä, Lohjanjärven rakennetusta talosta tulee Jarin vakituinen kotipaikka.

Juttu julkaistu aiemmin Suuri Keittiö&Kylpy Extra -lehdessä 3/18