Matkustelu, sisustuslehdet ja sosiaalinen media ovat avanneet ikkunat maailmalla vallitseviin sisustusilmiöihin.

Kuluttajat ovat entistä tietoisempia vallitsevista trendeistä, ja tietävät tarkemmin, mitä haluavat. Aiemmin lähinnä toiminnallisina pidetyt keittiö- ja kylpytilat ovat muovautuneet asuintiloiksi, joissa eletään ja koetaan. Hanat ja suihkut nähdään sisustuselementteinä, joilla voidaan vaikuttaa niin tilan ilmeeseen kuin luonteeseen ja niiden muotoilusta on tullut yksi merkittävimmistä ominaisuuksista.

Hanojen tyylisuuntiin lukeutuu pyöreitä muotoja ja suoria linjoja, klassisia ja moderneja piirteitä sekä niiden kekseliäitä yhdistelmiä. Tänä päivänä design on yksi tuotteen tärkeimmistä ominaisuuksista.

– Tällä hetkellä kuluttajia kiinnostaa erityisesti erikoisväriset hanat ja suihkut, kertoo Hansgrohen markkinointipäällikkö Sonja Nurminen.
Esimerkiksi AXOR-tuotteet ovat saatavissa jopa viidessätoista eri metallivärissä. Aivan uusin juttu on linjakas AXOR MyEdition -sarja, jonka jujuna on värin lisäksi hanan koristelevy, jonka voi valita niin marmori-, lasi-, metalli-, puu- kuin nahkapintaisena.

– Vaikka yhä useammin valitaan yksilöllisiä ratkaisuja, ovat suomalaiset silti melko konservatiivisia sisustajia, toteaa Susse Stavenhagen LVI Juhani Nimeltä.
Hän kannustaakin kuluttajia luottamaan omaan makuunsa ja valitsemaan vesikalusteet rohkeasti omien mieltymystensä mukaisesti.

– Samalla on toki hyvä pitää mielessä trendien nopea vaihtelu. Kannattaa valita vesikalusteet, jotka kestävät aikaa niin esteettisesti kuin laadullisesti, muistuttaa Stavenhagen.

Sadesuihkuja ja piiloasenuksia
– Kylpyhuoneissa suurikokoiset sadesuihkut ovat olleet todella kysyttyjä jo pidemmän aikaa, eikä suosiolle näy loppua, kertoo Sonja Nurminen Hansgrohelta.
Pinta-asenteinen sadesuihku onkin helppo tapa tuoda ylellisyyttä perinteiseen kylpyhuoneeseen. On kuitenkin tärkeää varmistaa, että suihku sopii suihkutilaan korkeudeltaan. Kaikki pintaan asennettavat suihkut eivät myöskään sovi seinän pinnassa kulkevien tulovesiputkien kanssa.

Yhä enemmän nähdään myös niin sanottuja piiloasenteisia sadesuihkuja, joissa kaikki putket sekä hanarunko on asennettu vesitiiviiseen suojakoteloon seinän sisään. Piiloasennukset yleistyvät erityisesti uusissa omakotitaloissa, joissa asennuksen vaatima pieni lisätila voidaan ottaa huomioon jo talon suunnitteluvaiheessa. Toki piiloasennuksia voidaan toteuttaa myös remonttikohteissa. Piiloasennustekniikkaa hyödyntämällä suihkutilasta voidaan muovata hyvinkin uniikki kylpymaailma. Yhdestä käyttöpaneelista on mahdollista ohjata useita erilaisia suihkumuotoja tuottavia suihkupäitä.

Piiloasennuksen vaatimaan kotelointiin voidaan myös upottaa käteviä hyllyjä ja led-valoja. Rautaisen tietotaidon ja kokemuksen omaava Susse Stavenhagen LVI Juhani Niemeltä korostaa, että rakennusmääräysten mukaisesti tehdyissä piiloasennuksissa ei ole mitään pelättävää. Laadukkaat ja yhteensopivat tuotteet sekä ammattiosaaminen ovat toki tällöin ensisijaisen tärkeitä, kuten yleensäkin vesikalusteiden asennuksessa. Muun muassa kotimainen Joramark on kehittänyt vuototiiviin, tyyppihyväksytyn piiloasennuskotelon, joka käy lähes kaikkiin uppohanamalleihin.

Veden monet muodot
Veden muotoilu, eli tapa, jolla vesi tulee suihkusta, on ehdottomasti yksi suurimmista kylpyhuonetrendeistä. Suihku ei ole enää vain peseytymistä vaan veden kosketuksesta haetaan kokonaisvaltaisempaa nautintoa. Erilaisilla suuttimilla saadaan aikaan efektejä sumusta vesiputouksiin ja kaikkea siltä väliltä.
– Lempeän pehmeä sadesuihku on selvästi erikoissuihkuista suosituin, kertoo Susse Stavenhagen.

Varsinainen peseytyminen hoituu usein kuitenkin käsisuihkun avulla, sillä suuttimen pienemmästä pinta-alasta johtuen vettä tulee käsisuihkusta tehokkaammin kuin leveästä yläsuihkusta. Stavenhagen on huomannut vuosien varrella, että miehet ja naiset käyttävät suihkua eri tavoin.

-Miehet käyttävät useammin ainoastaan yläsuihkua. Naiset puolestaan suosivat käsisuihkua silloin, kun eivät halua kastella hiuksiaan. Myös esimerkiksi säärten sheivaus hoituu käsisuihkulla.

Suihkusettiä valitessa kannattaa siis pitää mielessä myös käytännöllisyys. Käsisuihkussa voi lisäksi olla useampia lisätoimintoja, joilla perussuihkuun saadaan lisättyä ripaus luksusta.

Parhaissa suihkujärjestelmissä saattaa olla peräti viisi eri suihkumuotoa: kattosuihku, jossa on sade-, vesiputous- ja sumu-toiminnot sekä käsisuihku, jossa normaalin suihkun lisäksi on hierova suihku. Dornbrachtin luksusmalleissa on myös mahdollista synkronoida tuoksuja ja valoefektejä eri suihkutoimintoihin.
– Tällaiset järjestelmät ovat aina piiloasennettuja, huomauttaa Stavenhagen. Budjettivaihtoehtona piiloasennetulle järjestelmälle Stavenhagen suosittelee esimerkiksi Hansgrohen Showerpipe-suihkua, jossa on suurikokoinen sadesuihku ja monitoiminen käsisuihku erilaisine suihkutoimintoineen. Älykkäiden Select-painikkeiden avulla suihkutoiminnon vaihtaminen on vaivatonta.

Suihkusysteemejä löytyy runsaasti eri hintaluokista, joten jokaiseen kotiin voidaan räätälöidä tyyliin ja budjettiin sopiva vaihtoehto. Mitä enemmän muotoilua ja tekniikkaa järjestelmässä on, sen korkeampi on myös hinta.

Kestävä on myös ympäristöystävällinen
Hyvä design ei tarkoita vain kaunista ulkomuotoa vaan myös miellyttävää käytettävyyttä sekä kestävyyttä. Halvan muovihanan hankkimista Sonja Nurminen ei suosittele.

-Muovinen kahva saattaa kestää vain pari vuotta. Hanojen asennukseen vaaditaan aina alan ammattilainen, joten alkukustannuksiltaan edullinen muovihana tulee todellisuudessa huomattavan kalliiksi, myös ekologisesti, muistuttaa Nurminen.

Messinki on erinomainen runkomateriaali, mutta myös pinnoitteella on merkitystä, sillä halvat pinnoitteet alkavat irtoilla ajan myötä. Korkealaatuiset pinnoitteet tarkoittavat kestävämpää pintaa kulutukselle, sekä naarmuuntumista ja pesuaineita vastaan.

– Parhaat hanat ovat materiaaliensa ja valmistusmenetelmiensä ansiosta käytännössä ikuisia, kertoo Susse Stavenhagen.

Esimerkiksi Dornbracht-hanat ovat rungoltaan täyttä messinkiä. Messingin päällä on kerros nikkeliä, sitten kerros palladiumia ja taas kerros nikkeliä. Palladiumilla luodaan erinomainen tartuntapinta nikkelille. Vasta tämän päälle tulee varsinainen pintakerros, esimerkiksi ruusukulta. Dornbrachtin valikoimasta löytyy myös täysteräksisiä hanoja. Teräs materiaalina mahdollistaa pinnan strukturoinnin sorvaamalla, jolloin saadaan aikaan kestäviä, täysin uudenlaisia uniikkihanoja.

Runko-ja pintamateriaalin lisäksi kestävyyden kannalta olennaista on osien vaihdettavuus. Hyvät hanat ja suihkut voidaan korjata helposti korvaamalla rikkoutunut osa uudella. Eihän autoakaan vaihdeta sen takia, että rengas puhkeaa.

– Usein ajatellaan, että tiputteleva hana on viallinen. Yleensä kyseisen ongelman korjaamiseksi riittää suuttimen puhdistus.
– Isompi vika korjautuu yleensä säätökasetin vaihdolla. Laadukas hana kestää vuosikymmeniä, sillä runko ei kulu ja kuluvat käyttöosat voidaan helposti vaihtaa. Kestävän ajattelun kannalta tämä on tärkeä asia, painottaa Stavenhagen.

Mitä huomioida hanaa ja suihkua valitessa?
Hanoja ja suihkuja valitessa kannattaa varmistaa, että kalusteet täyttävät Suomen rakennusmääräysten vaatimukset. Rakennusmääräyskokoelma on uusittu vuonna 2017, mutta vesikalusteiden osalta uudistusta vielä odotellaan. Suomessa tyyppihyväksytyt hanat täyttävät automaattisesti vaatimukset. Kansainvälisillä markkinoilla vahvasti toimiville ulkomaisille valmistajille ei aina ole taloudellisesti järkevää hankkia tyyppihyväksyntää Suomen pienille markkinoille. Tämä ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti sitä, etteivätkö tuotteet olisi vähintäänkin yhtä laadukkaita kuin Suomessa tyyppihyväksynnän saaneet hanat ja suihkut. Kannattaa keskustella luotettavan vesikalustemyyjän kanssa ja selvittää, millä muilla keinoin hanan kelpoisuuden voi osoittaa, jos tuotteella ei ole suomalaista tyyppihyväksyntää.

Hanan ja altaan liitto
Hanan ja altaan yhteensopivuus on ensiarvoisen tärkeää. Hanasta tulevan veden tulee ohjautua roiskumatta mahdollisimman lähelle pohjaventtiiliä, joten sekä altaan design että hanan koko, muoto ja siitä tulevan veden lähtökulma ja virtaus vaikuttaa siihen, mitä voidaan valita. Korkealta matalaan altaaseen putoava vesi aiheuttaa roiskumista. Kun taas liian matalan hanan alla ei mahdu pesemään käsiä saati sitten mitää isompaa. Perussääntönä pidetään, että pieneen altaaseen sopii siro hana, kun taas pöytäasennettuun malja-altaaseen sopivat seinäasenteinen tai korkea hana. Korkeat hanat, joiden juoksuputki laskeutuu voimakkaasti kohti altaan pohjaa, sopivat syviin, upotettuihin altaisiin. Ulosvedettävä juoksuputki on erityisen kätevä keittiössä tai kodinhoitohuoneessa, jossa on suurikokoinen allas. Tällöin allaskaappi on suunniteltava siten, että pitkä juoksuputki pääsee vapaasti liikkumaan kaapin takaosassa. Hanan ja altaan yhteensopivuuden voi tarkistaa tuotteiden mittapiiroksista. Hansgrohen verkkosivulta löytyy valmiiksi testattuja allas-hana-yhdistelmiä. Lisäksi on hyvä huomioida tarvitaanko bidee-kahvallinen hana.

Juttu julkaistu Suuri Keittiö&Kylpy Extra -lehdessä 1/19