Hirrestä voi tehdä moderninkin talon! Kun Miro ja Kreetta Kulonen olivat useampi vuosi sitten aikeissa rakentaa itselleen kodin, he yllättyivät suuresti, miten hirrestä voidaan tehdä tämän päivän laatu- ja ulkonäkövaatimukset täyttäviä omakotitaloja.

-Meillä oli mielikuva pyöröhirrestä ja niiden perinteisistä kulmaratkaisuista, joten nähtyämme modernilla tavalla toteutetun hirsitalon olimme suorastaan myytyjä. Tällaisen mekin halusimme, Kreetta Kulonen muistaa.

Talonrakennussuunnitelmat pantiin kuitenkin tuolloin muutamaksi vuodeksi jäihin perheen esikoisen Lenin ilmoitettua tulostaan.

Lapsen hieman vartuttua suunnitelmat otettiin taas esille. Sitten asiat etenivätkin vauhdilla – sillä suunnitelmat olivat jalostuneet alitajunnassa koko tauon ajan.
Tarjouksia otettiin useammalta eri toimijalta ja kukkarolle sopivin kokonaisuus saatiin Kimara Hirsitaloilta, josta päätettiin tilata talon lisäksi samalla myös yhteensopiva autotalli/varasto.

Kaavan vaatimusten mukaan
Pariskunta löysi talolleen tontin Turun liepeiltä, jonne oli kaavoitettu kokonainen rypäs uusia tontteja vanhan asuinalueen jatkoksi. Tämä kyseinen kallioinen tontti sijaitsee tien päässä ja on hieman naapurustoa korkeammalla. Lähes suoraan kotiovelta alkavat metsäpolut ja lenkkimaastot, rauhallisella alueella on lasten turvallista leikkiä ja kasvaa.

Kaava asetti vaatimuksia talon ulkonäölle: sen piti olla puutalo ja tien puolella ulkoverhoilun värin piti olla tummanharmaa, lisäksi katon tuli olla musta tiilikatto. Modernilinjainen hirsirakennus sopi rakennusvalvontavirastolle oikein hyvin.

Silloin aikaa sitten nähty talomalli oli jäänyt niin vahvasti pariskunnan mieleen, että kodiksi haluttiin vastaavan kaltainen malli. Kimaralla ei ollut perusvalikoimissaan sellaista, mutta onneksi yrityksen talomalleista voidaan muokata yksilöllisiä ja omaan tarpeisiin sopivia.

Selkeä huonejärjestys
Perheelle oli tärkeää, että kodissa on suuri, avoin keskitila, jonka ympärille muut huoneet on rytmitetty. Yhteensä 130-neliöisestä kodista varattiin keskitilalle noin 50 neliötä, talon päätyyn sijoitettiin pariovien taakse vanhempien suurikokoinen makuuhuone ja molemmille lapsille on omat makuuhuoneensa olohuoneen vieressä. Eteisestä on käynti kodinhoitohuoneeseen ja sauna-kylpytiloihin.

– Käytännölliset ja arkea helpottavat ratkaisut ovat kaltaisellemme pienten lasten perheelle todella tärkeitä. Avoin tila on järkevä ratkaisu, nyt voin rauhallisin mielin valvoa omien askareitteni lomassa lasten puuhasteluja, lelut kun kannetaan aika usein olohuoneen puolelle.

Kulosilla on myös kolme isohkoa koiraa. Kurahaalareista ja koiran tassuista kantautuva kura ja lika täytyy saada pysäytettyä jo kodinhoitohuoneeseen, siksipä kodissa onkin tarkkaan mietitty kulkuväylät ulos.

– Meillä on useita uloskäyntejä pääoven lisäksi. Kauppakassit voi nostaa suoraan jääkaapin viereen keittiön ovesta, kodinhoitohuoneesta pääsee suoraan huuhtelemaan kurat ja viemään nuorimmaisemme Leian vaunuissaan ulos terassille nukkumaan. Tämän lisäksi halusimme osan maisemaikkunoista liukuovina, jolloin oleskelutilat laajentuvat kesäisin ulos terassille saakka.

Kyseiset ikkunat ovat Inwidon myymästä Profin North -mallistosta. Ne eivät kuuluneet Kimaran vakiotoimitukseen, mutta Miro ja Kreetta maksoivat mielellään hiukan ekstraa, jotta saivat haluamansa.

Klassinen värimaailma pienellä kimalluksella
Kun ulkoseinät ovat mustanpuhuvia, haluttiin sisätiloista heleän valkoisia, se tekee tiloista entistäkin avarampia.

– Minä viimeistelin kaikki väliseinäpaneelit itse vahalla, niitä oli varmasti yhteensä 3 kilometriä. Täytyy myöntää, etten ihan vähään aikaan halua tarttua pensseliin, Kreetta naurahtaa.

Onneksi haluttu vaikutelma saatiin yhdellä kerralla. Käytössä ollut ympäristöystävällinen Bloomin geelimäinen paneelivaha peittää hyvin, eikä kellastu herkästi ajan saatossa.

Lattiamateriaaliksi ajateltiin ensin helppohoitoista vinyylilattiaa, mutta lopulta päädyttiin suurikokoiseen, keraamiseen laattaan. Olisikin ollut ristiriitaista valita muovimateriaalia lattiaan, kun seiniinkään ei sitä missään nimessä haluttu.

– Jos jostakin, niin lattiamateriaalista olen onnellinen. Pieni kimallus laatassa tekee sen kauniiksi, lisäksi se on todella helppohoitoinen. Eikä se ole lainkaan liukas lasten leikkiä tai koirien juosta, laattalattiaa pelätään kyllä aivan turhaan.

Turvallinen ja ekologinen koti
Ekologisuus painoi Kulosten vaakakupissa paljon. Hirren erinomaiset ominaisuudet olivat seikka, minkä vuoksi he halusivat itselleen kodiksi hirsitalon. Monikerroksiset lamellihirret eivät tarvitse erillistä verhoilua, muovia tai muita lisäeristeitä pitääkseen kodin lämpimänä.

– Valitsimme lamellihirren, joka on paksuudeltaan 205 ja korkeudeltaan 275 mm. Viime talvi oli kova pakkastalvi ja tuolloin tuli todistettua, että kodissa tarkenee erittäin hyvin huolimatta pelkästä hirsirakenteesta ja suurista maisemaikkunoista.

Hirsitalon sisäilma on aina hyvä hengittää, sillä hirsi tasaa kosteutta ja lämpötiloja. Kodissa ei myöskään tarvitse rakennusmateriaalin ansiosta huolehtia kaiusta, vaikka lattiana on kovapintainen laatta ja talossa on suuria ikkunapintoja.

Myös lämmitysmuodoksi valittiin ekoviisaampi vaihtoehto: Thermian 8 kilowatin maalämpöpumppu, joka on yhdistetty vesikiertoiseen lattialämmitykseen. Samaisessa koneessa on myös kustannustehokas viilennysyksikkö. Lisää lämpöä ja tunnelmaa saadaan kotiin vielä oleskelutilassa olevalla takalla.

Kuloset ostivat Kimaralta talopaketin säältä suojaan asennuksella (SSA), jonka jälkeen he itse rakensivat kodin loppuun. Koti valmistui vuodessa, autotalli on vielä osittain kesken. Talon ympärille on rakennettu jo terassitkin, mutta niitä laajennetaan tulevana kesänä vielä aiempaakin suuremmiksi.

– Talotehtaan jäljiltä oli helppo lähteä jatkamaan rakentamista, itse loppuun tekemällä saimme melko paljon kustannussäästöjä. Meille rakentaminen ei ollut stressaava kokemus lainkaan!