Perheen uusi koti löytyi vanhalta ja pittoreskilta asuinalueelta, minne on rakennettu puutarhojen ympäröimiä, persoonallisia omakotitaloja vieri viereen. Tämän talon on alun perin rakentanut puuseppä itselleen reilusti toistakymmentä vuotta sitten pieteetillä pitkästä tavarasta. Hän ei välittänyt kylpemisestä sen kummemmin, joten taloon ei rakennettu saunaa turhaan tilaa viemään. Talon seuraava omistaja, amerikkalainen perhe, remontoi kotia ja piha-alueita oman näköiseksi, mutta saunaa tämäkään perhe ei arkeensa kaivannut.

Kunnes vuosi takaperin kodin kolmansiksi asukkaiksi asettui Mariannen ja Villen lapsiperhe. Heille saunan puuttuminen oli pitkä miinus, joka päätettiin korjata ensi tilassa.

Varsinaisen asuinrakennuksen huonejako oli tehty niin taidokkaasti ilman hukkaneliöitä, ettei sitä saanut sinne mahtumaan ilman erityisen suurta remonttia. Mutta koska taloa ympäröivä puutarha oli suuri, saatiin tontille sijoitettua mallikkaasti ihan erillinen saunarakennus.

Persoonallinen veti pidemmän korren

Aluksi suunnitelmissa oli ostaa kylpyvalmis, tontille siirrettävä saunamökki. Mutta kun piharakennusten kuntoa ryhdyttiin tutkailemaan, alkoi ajatus remontoinnista kiehtomaan. Puuseppä oli nimittäin aikoinaan rakentanut tontin rajaa myötäilevän, puisen, pitkulaisen rakennuksen, jossa oli lämmin työverstas ja sen vieressä kylmä varasto. Amerikkalainen perhe oli puolestaan lisännyt rakennuksen jatkeeksi kolmelta suunnalta katetun ja valaistun oleskelualueen, jonka eteen oli muurattu tiiligrilli.

Ja kun kustannuksia pohdittaessa vanhan purkaminen ja uuden rakentaminen edellisen tilalle tulivat likipitäen samoihin summiin kuin korjaaminen, oli valinta helppo. Tontilla haluttiin säilyttää mieluummin alkuperäinen, hyvässä kunnossa oleva rakennus ja rakentaa sauna sen ehdoilla. Apuun löydettiin yksilöllisistä toteutuksista ja taidokkaasta puusepäntyöstä tunnettu Sauna Manager Oy ja Tommi Oksanen.

Hiilenmustaa ja koivua

Remonttitöihin ryhdyttiin perusteellisen suunnittelun jälkeen kevään kynnyksellä.

Verstaan puolelle haluttiin rakentaa pieni pukeutumistila ja puulämmitteinen saunahuone. Varasto saisi jäädä paikalleen. Saunaremontin lisäksi terassia haluttiin laajentaa koko talon pituiseksi ja oleskelutilan eteen päätettiin rakentaa saman tien uusi, tukevampi grilli. Saunan yhteyteen ei haluttu suihkua, vaan se päätettiin ulkoistaa pihalle kesäsuihkuksi. Talvella kylpiessä pahimmat hiet voisi huuhtaista heittämällä vettä pesuvadista päälle ja kipaista sitten taloon peseytymään.

Saunasta haluttiin selkeä ja mieluummin moderni-ilmeinen. Tommi ehdotti pintaverhoiluksi suurikokoisia vanereita perinteisten paneelien sijaan, mikä tekisi tiloista varsinaista kokoaan suuremman oloiset ja levollisemmat. Lauteet saisivat olla hyvin simppelit: kahdesta leveästä lankusta rakennetut, seinänpituiset lauteet toisivat istuintilaa kahteen kerrokseen. Viimeisen silauksen ilmeeseen toi häikäisemätön valaisu, joka pukuhuoneen puolella asennettiin katonrajaan lipan taakse i ja saunatilassa lauteen ja seinän väliin. Kun värimaailma pidettiin selkeänä mustan ja puun sävyisenä, täyttää viimeistelty lopputulos perheen kaikki toiveet.

Sateelta suojassa ulkonakin

Sisätilojen valmistuttua jatkettiin vielä ulkotilojen viimeistelyä. Puutarhaletkuun yhdistettävä ja veden itsenäisesti lämmittävä suihku löydettiin Pislan valikoimasta ja Kevätmessuilta tilattiin HB-Betonin Vallikivi-pihagrilli, joka asennettaan ilman muuramista vain latomalla kivet oikeille paikoilleen ohjeiden mukaan. Samalla hankittiin kesäkeittiön korvikkeeksi Big Green Egg -grilli, jolla ruoanlaitosta innostunut Ville aikoo paistaa ensi jouluna kinkunkin.

Kun terassinjatke yrttilaatikoineen oli tehty, oli koko remontti saatu valmiiksi. Viimeiseksi tyyliä terästettiin omannäköisillä lyhdyillä ja värikkäämmillä tekstiileillä. Ensi vuoden töiksi jää vielä kestopuisten osien käsitteleminen saman sävyiseksi kuin vanhempi osa terassia.
Remontti valmistui sopivasti kesäloman päätteeksi. Nyt syksyllä aiotaankin vain nauttia työn tuloksista: saunailloista pitkän kaavan mukaan ja istuskella suojaisalla terassilla takkatulen ääressä pimenevässä illassa.