Pääkaupunkiseudulla sijaitsevaa, parikymmentä vuotta vanhaa puutaloa on uudistettu pala kerrallaan. Muutama vuosi sitten remontoitiin keittiö ja nyt olivat vuorossa kodin kylpytilat, sauna, wc:t ja kodinhoitotila.

– Ostaessamme talon se oli alkuperäisasussaan. Aika oli ajanut pintamateriaalien, kalusteiden ja tilaratkaisujen ohi, eivätkä ne olleet asianmukaisesti käytössä. Esimerkiksi alakerran kylpyhuoneen yhteydessä oleva sauna toimi lähinnä varastona, perheen äiti Marianne kertoo.

Jo lähtökohtaisesti oli selvää, ettei lapsiperhe kiireisen arkensa ohella itse aikonut omatoimisesti ryhtyä remontoimaan tai edes suunnittelemaan korjauksia. Sopivaa suunnittelijaa etsittiin ystäväpiiristä suosituksia kyselemällä ja kaupunginosan äitiryhmän kautta. Lopulta löytyi Sisustussuunnittelutoimisto Koto ja Aino Rajasuo. Jo ensimmäisellä tapaamisella naiset löysivät yhteisen sävelen ja muutostöiden suunnittelu tuntui hyvältä antaa Ainon käsiin.

Marianne listasi Ainolle toiveet tiloista ja niiden ilmeestä.

-Itseasiassa meillä oli vain muutama ehdoton toive. En halunnut alakerran kylpyhuoneeseen säilytyskaappeja, ettei sinne kasautuisi pyyhkeitä tai ylimääräistä tavaraa. Sen sijaan säilytys saisi keskittyä yläkerran kodinhoitohuoneen yhteyteen.

Samoin sauna haluttiin takaisin kylpemiskäyttöön, sillä vaikka itse ei niin paljoa saunottaisikaan, olisi se hyvä modernisoida jo asunnon arvon kannalta.
Perhe toivoi, että ainakin lattiassa käytettäisiin samankaltaisia laattoja kuin he olivat nähneet Lissabonissa. Muutoinkaan yleisilmeestä ei toivottu liian siloteltua, siinä saisi olla hiukan elämänmakuista persoonallisuutta ja ripaus rosoisuutta.

Hyvän yhteistyön ansiosta suunnitelmat tilojen remontoinnista saatiin valmiiksi melkoisen ripeästi jo muutaman viikon aikana. Uudistuksesta päätettiin tehdä kokonaisvaltainen, sillä talon rakentamisvuosi 1998 antoi viitteitä siitä, ettei kosteissa tiloissa olisi välttämättä edes nykypäivänä pakollisia vedeneristyksiä. Nyt remonttiin ryhdyttäessä oli samoilla repimisillä hyvä päivittää myös muun muassa viemäröinnit tämän päivän normeja vastaamaan.

Uudistukset kahdessa vaiheessa

Remontti alkoi massiivilla purkutöillä.

Jotta perhe pystyisi asumaan kotonaan koko remontin ajan ja elämään suhteellisen normaalia arkeaan, tilojen uudistus jaettiin kahteen osaan. Ensin kunnostettaisiin yläkerran kodinhoitohuone, jossa oli myös suihku ja wc. Vasta niiden valmistuttua keskityttäisiin alakerran isompaan kylpyhuone-sauna kokonaisuuteen ja erilliseen wc:hen.

Rakennusaikaisen tyylin mukaan kodinhoitohuoneessa oli useampia pieniä seinillä erotettuja, koppimaisia tiloja peräjälkeen, jotka kaikki purettiin pois ja tila tehtiin avaraksi.

Tiloista tehtiin muutostöissä silmää hivelevä kodin komentokeskus. Sisään tullessa vastakkaiselle seinälle asennettiin aidonoloinen ja karheapintainen Willemstand-sisustustiili, joka antaa huoneelle sen luonteen. Muutoin pintamateriaalina käytettiin samaa teollisuushenkistä Interno 9 Silver – laattaa eri kokoisena sekä seinissä että lattiassa. Valkoiset kaapit tuovat tilaan seesteisyyttä ja kätkevät sisälleen kaikki koneet, sekä runsaasti säilytystilaa, kaikelle on varattu omat paikkansa. Likapyykitkin sujautetaan näkymättömiin kaapin sisällä piilossa olevaan koriin pöytätasoon tehdyn aukon kautta.

Huoneessa ei ole mitään ylimääräistä esillä, jolloin kauniisti muotoillut posliinit, pyöreä peilikaappi ja pintamateriaalit pääsevät kauniisti esille. Kodinhoitohuone tuntuu uudistuksen myötä kutsuvalta, ei tekemättömiltä töiltä.

– Suunnitelmissa otettiin huomioon myös ergonomia ja pesukoneelle hahmoteltiin paikkaa reilusti korkeammalle. Mutta lopulta halusimme tilasta esteettisesti avaramman ja kaapistot rytmitettiin molemmin puolin huonetta yhtenäiseen korkeuteen, Marianne kertoo.

Valoa ja avaruutta alakertaan

Yläkerran valmistuttua jatkettiin vieläkin suuritöisemmällä remontilla alakerran kylpyhuone-saunassa. Suhteellisen isokokoinen tila oli hiukan haastava muodoiltaan ja varsin pimeä, jota edellisen asukkaan valitsema vihreä laatoitus vielä synkensi.
Lähtökohtaisesti tiloja halutiin selkeämmiksi isoilla linjoilla ja toistuvilla sävymaailmoilla.

Materiaalivalinnoissa lähdettiin liikenteeseen voimakkaan muotokielen omaavasta ja vahvavärisestä Glovabia-lattialaatasta, johon sovitettiin muut pintamateriaalit.

– Laattojen kuviointi ei ole aivan sitä, mitä näimme Portugalissa, mutta tämä sopii tänne täydellisesti.

Aino ratkoi tilan käytön sijoittamalla toiminnot selkeästi omille alueilleen. Sisään tullessa suoraan edessä huoneen päädyssä on kaunis suihkualue, joka on eristetty muusta tilasta hienovaraisesti lasiseinäkkeellä. Sitä korostaa, ja koko tilaa tehokkaasti valaisee, suihkujen ylle asennettu kankainen valokatto. Heti oven vieressä on Philippe Starckin Duravitille suunnittelema, puutasoinen ja metallijalkainen Cape Cod -design pesuallaskaluste. Toiselle puolelle, matalamman katon alle, saatiin mahtumaan suurikokoinen kulma-amme. Keskellä kirjavaa laatoitusta kulkee keraamisesta laatasta tehty polku saunaan, joka on erotettu muusta tilasta lasiseinällä.

Tila tuntuu neliöitään suuremmalta ilmavuutensa ja valoisuutensa ansiosta. Liikaa kepeyttä on suitsittu nimenomaan kontrasteilla, vahvoilla väreillä ja linjakkailla kalusteilla.

Marianne miettiikin, että koska suunnittelijan palkkio on remonttibudjetissa vain murto-osa ja maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti näkemyksinä, ideoina ja tieto-taitona, niin ainakaan tästä kohtaa ei kenenkään kannattaisi lähteä kustannussäästöjä etsimään.

Vinkiksi muille remontoijille

Ainoa asia, mikä jälkikäteen on jäänyt harmittamaan, on remontoinnin budjetin karkaaminen käsistä.

– Syitä tähän on muutamiakin, mutta keskeisin oli aikataulujen tolkuton venyminen, Marianne pohtii.

Remontin piti olla alkuperäisten suunnitelmien mukaan valmis puolta lyhyemmässä ajassa. Perhe itse valvoi tuntipalkattujen miesten työn etenemistä, mutta työssäkäyvinä ja arjen pyörityksen keskellä, se ei ollut riittävän napakkaa. Tilaisuus teki varkaan, lounastunnit ja päivittäiset rautakauppakäynnit venyivät kohtuuttomiksi, jolloin varsinainen tekeminen jäi muutamaan tuntiin päivittäin.

Ainon sovittuihin tehtäviin ei kuulunut työmiesten valvominen, hän kävi vain tarpeen mukaan katsomassa kohteen edistymistä ja hoiti pintamateriaalien sekä kalusteiden tilaukset.

– Jälkiviisaana voin sanoa, että olisi pitänyt olla tiukempi, tarkempi ja yrittää selättää nämä ongelmat saman tien kuin ne huomattiin. Kahden työmiehen palkkio parilta ylimääräiseltä kuukaudelta aiheutti roiman ylityksen budjettiin.

Kauniit ja ajanmukaistetut tilat tuovat kuitenkin lohdutusta harmitukseen. Hyvin suunniteltuina ne palvelevat perheen arjessa toivotulla tavalla ja niiden kauneus on päivittäinen ilonaihe.

– Me vanhemmat olemme ottaneet yläkerran kodinhoitohuoneen yhteydessä olevat suihkutilat omaan käyttöömme ja tyttäremme pulikoivat riemumielin alakerran ammeessa.

Jopa saunaakin on ryhdytty käyttämään taas kylpemiseen!