Sanna ja Tuukka, tuolloin vielä yhden tyttären vanhemmat, halusivat muuttaa suurempaan kotiin.

– Lähtökohtaisesti emme halunneet ryhtyä itse rakentamaan, osittain rakentamisen huonon maineen vuoksi. Mutta sitten toukokuisella kävelyretkellä nähty tontti, lähellä lapsen tulevaa koulua, tuntui mielenkiintoiselta. Joten annoimme sillekin vaihtoehdolle mahdollisuuden ja ryhdyimme selailemaan netistä kiinnostavia talomalleja, pariskunta kertoo.

Ensivaikutelmat tarjonnasta eivät innostaneet, sillä suurin osa malleista näytti kovin samanlaisilta ja tylsähköiltä. Sitten kun sattumalta silmiin osui atriumpihallinen CUBO-malli, heräsi Sannan ja Tuukan kiinnostus. Sen jälkeen yksikään toinen talomalli ei tuntunut enää miltään.

– Ensinnäkin kuvan malli oli musta ja lähes tasakattoisena moderni-ilmeinen, joka tuntui heti enemmän meidän tyyliseltä. Myös pohjaratkaisu tuntui kiinnostavalta, huonejako oli samankaltainen kuin me olimme pohtineet.

Muutaman kuukauden asioiden selvittelyn ja pohtimisen jälkeen pariskunta laittoi lopulta heinäkuussa tonttihakemuksen vireille.

Talo pakettina
Kun päätös oli tehty, etenivät asiat rivakasti. Teri-Talojen edustaja löytyi lähikunnasta Tuusulasta, ja hänen ehdotuksestaan mentiin vielä katsomaan Seinäjoen asuntomessuille rakennettua CUBO-malliston kotia. Tutustuminen taloon vahvisti päätöksen, talofirman työnjälki näytti vakuuttavalta.

Talo päätettiin tilata tehtaalta runkovalmiina, säältä suojaan -talopakettina. Tämä tarkoittaa sitä, että pariskunnan oli hoidettava itse maanmuokkaus- ja perustustyöt, jonka jälkeen talotehtaan miehet asensivat rungon niiden päälle vesikattovalmiiksi saakka. Sen jälkeiset työtehtävät kuuluivat taas rakentajan kontolle.

Tämä valmiusaste uskallettiin valita, koska Tuukka on ammatiltaan sähkömies ja pientalorakentamisen työvaiheet ovat hänelle tuttuja työmailta. Projektinjohto, budjetointi, aikataulutus ja hankinnat olivat myös pariskunnan omissa käsissä. Vastaava mestari otettiin mukaan vasta runkopystyksen aikoihin. Hänen roolikseen jäi vain käydä tasaisin väliajoin varmistamassa töiden asianmukainen sujuminen.

Näin jälkikäteen ajateltuna Sanna ja Tuukka pohtivat, että vastaava mestari olisi pitänyt olla opastamassa ja tarkistamassa laskelmia jo maatöiden aikaan, sillä se olisi säästänyt heidät paljolta harmilta ja budjetin revähtämiseltä.

– Tuleville rakentajille tämä rahanarvoiseksi vinkiksi!

Savipatja alla
Uusi asuinalue oli nimittäin haasteellinen. Ohuehkon humuskerroksen alla oli mittava savipatja, joka oli kaavittava pois. Ja jotta talolle saatiin riittävän tukevat perustukset, oli se paalutettava.

– Paalutus oli perustusvaiheen stressittömin asia. Se työvaihe voitiin budjetoida hyvinkin tarkoin, sillä siihen on metrihinta. Samoin saimme kunnalta tarkat tiedot maaperätutkimuksista, heitä ei voi moittia. Mutta meillä oli aivan liian ruusunpunaiset kuvitelmat niistä kustannuksista, jotka aiheutuivat sen savimassan poistosta.

Perustukset saatiin valmiiksi helmikuussa ja aprillipäivänä talotehtaan miehet pystyttivät talon rungon niiden päälle.

– Tuona keväänä ja kesänä pidin kaikki mahdolliset lomat putkeen ja keskityin pelkästään rakentamiseen, Tuukka kertoo.

Sanna oli kaikin mahdollisin tavoin apuna. Hänen lähellä oleva työpaikkansa mahdollisti muun muassa työmaalle syöksymisen tavaran vastaanottoon aina, kun Tuukka ei ollut paikalla. Valmistumiselle oli myös aikaraja, sillä väliaikaisessa asunnossa asuminen söi budjettia ja pinnaa, ja lisäksi uuteen kotiin haluttiin asettua asumaan ennen toisen lapsen jouluista laskettua aikaa.

Atrium-mallin salaisuus
Sanna ja Tuukka ihastuivat talomallissa paitsi sen linjakkaaseen ilmeeseen, mutta myös siihen, miten se jakaa yksityiset tilat toiseen siipeen ja yhteiset toiseen. Lapset saavat nukkua rauhassa makuuhuoneissaan, kun aikuiset ovat vielä valveilla. Toiselta puolelta taloa ei kuulu ääniä, vaikka oleskeltaisiin terassillakin.
Atrium-mallisen talon idea on U-mallinen muoto ja sen keskelle jäävä avoin, valoisa tila.

Tämä ratkaisu on perinteistä omakotitontin pihaa huomattavasti yksityisempi, siitä voi tehdä helppohoitoisen ja näyttävän puukantisen terassipihan, kuten Sannan ja Tuukan kodissa. Vaihtoehtoisesti se muuntuu innokkaan puutarhurin käsissä suojaisaksi viherkeitaaksi. Halutessa atriumpihan voi helposti kattaa ristikoin, osittaisin katoksin tai lasittaa kesähuoneeksi. Atriumpiha tarjoaa suojaisia neliöitä sisätilojen jatkeeksi.

Malli sopii täydellisesti kaupunkirakentamiseen ja ahtaille tonteille. Se myös käyttää hyödykseen tontin paljon tehokkaammin kuin perinteisemmät talomallit, kuten tässäkin tapauksessa. 165-neliöinen koti on sijoitettu 1200 m2 tontin keskelle, jolloin sivuille ja taakse jää vain minimimäärä kaavassa vaadittuja metrejä. Koti tuntuu neliöitään huomattavasti suuremmalta nimenomaan valoisuutensa ja sisäpihansa ansiosta.

Oikein tontille sijoitettuna atrium-mallisen talon massa muodostaa tehokkaan tuulensuojan ja auringon lämmöstä päästään nauttimaan talon siipien suojassa jo varhain keväällä.

– Olemme huomanneet, että avoin terassipiha on lämmin, jopa liian lämmin kuumana kesänä!

Suunnitelmissa onkin hankkia suuriin maisemaikkunoihin alaslaskettavat verhot, jotka estävät sisätilojen liiallisen kuumenemisen. Viime kesänä pahinta paahdetta hillitsivät purjekankaat, joiden alla grillailtiin, syötiin ja rentouduttiin ulkosohvilla.

Muokattu omanlaiseksi
Kun pariskunnalta kysyy, mitkä asiat tekevät kodista juuri omannäköisen, on vastaus: malli on muokattu juuri heidän elämäänsä sopivaksi, käytännölliseksi ja toiveiden mukaiseksi kokonaisuudeksi.

Teri-Taloilla oltiin hyvin joustavia ja perheen kaikki muutostoiveet pystyttiin toteuttamaan.

– Ystävämme rakensivat ennen meitä ja esimerkiksi idea eteisen säilytystiloista on napattu heiltä. Ja halusimme myös omaan makuuhuoneeseemme kaappien sijaan ison vaatehuoneen, Sanna kertoo.

Lisäksi pariskunta kävi tarkoin läpi muun muassa kodin kulkureittejä ja käytännöllisti niitä. Töistä ja pihalta sisälle tullessa on hyvä päästä suoraan kodinhoitohuoneeseen pesukoneen ääreen. Ja kun terassin toimintoja hahmoteltiin, tarvittiin sinne paikka grillille, joten liukuovi siirtyi sivummalle ja työhuoneen uloskäynti vaihdettiin keittiön kohdalle.

Nyt yhtä rakennuskokemusta rikkaampana perhe on tyytyväinen siihen, että rohkeni ryhtyä rakentajaksi, sillä koti on juuri sitä, mistä unelmoitiin. Pieniä viilauksia tehdään vielä ja haaveissa on myös hankkia ulkoporeallas sisäpihalle. Mutta ne tapahtuvat ajan kanssa, ilman stressiä.