Pariskunnan toiveissa oli löytää Helsingin ytimestä pieni kaupunkikoti. Jotta se olisi varmasti mieluisa, päätettiin ostaa huonokuntoinen asunto, josta saataisiin remontoimalla varmemmin juuri oman tyylinen.

Löydetty 57-neliöinen asunto sijaitsee historian havinaa huokuvissa pääkaupungin eteläisissä kortteleissa. Ympärillä olevat talot ovat yli satavuotiaita, mutta tämä kerrostalo on huomattavasti uudempaa 70-luvun tuotantoa.

Kyseinen asunto oli ostohetkellä suhteellisen siisti ja paikoin remontoitu. Siinä oli useita pienehköjä, väliseinin erotettuja huoneita. Virallisen laskutavan mukaan se käsitti kaksi erillistä huonetta, ruokailutilan ja keittiön. Yleisilme kodissa oli pimeä ja ahtaan oloinen, mutta pariskunta uskoi sen mahdollisuuksiin.

Keittiölle tilaa
Remontoinnissa lähdettiin liikenteeseen ylimääräisten seinien kaatamisella. Olohuoneen välinen kantavaseinä purettiin pois suurimmaksi osaksi, päähän jätettiin vain pylväs tukemaan kattoa.

Samoin poistettiin seinä kapean ruokailutilan ympäriltä, jolloin saatiin paitsi väljä tila isohkolle ruokapöydälle, mutta myös viereinen sisääntulo ja eteinen aiempaa kutsuvammaksi.

Seinien purkamiset muuttivat ratkaisevasti koko kodin ilmettä. Nyt valoisa huonetila avautuu suoraan ulko-ovelta ja näkymät jatkuvat aina vastakkaisen ikkunanseinän kautta ulos saakka.

Keittiösuunnitelman keskeinen idea oli tehdä kotiin runsaat ja moneen muuntuvat ruoanvalmistus- ja säilytystilat, jotka eivät kuitenkaan hallitsisi avarrettua huonetilaa liikaa. Huoneiston keskellä sijaitessaan keittiö on koko ajan näkyvissä, joten takaseinältä jätettiin yläkaapit pois ja korvattiin keveäilmeisellä avohyllyllä.
Nyt tilan keskiössä on entisen seinän kohdalle rakennettu toimintasaareke, johon sijoitettiin liesi ja uuni. Ja jotta liesituuletinta ei tarvitsisi katsoa olohuoneen sohvalla istuessa, valittiin malliksi tehokas kattotuuletin, jonka koneisto saatiin integroitua kätevästi piiloon uudistettuihin sisäkattorakenteisiin.

Vaikka suuri saareke on keskeinen keittiön toimivuuden kannalta, ei sitä kuitenkaan haluttu levittää liiaksi olohuoneen puolelle. Hyvin yksinkertainen ratkaisu oli tehdä saarekkeesta huonekalumaisempi rakentamalla siihen olohuoneen puolelle moderni kirjahylly. Katse kiinnittyy siihen automaattisesti ja etenkin silloin, kun hyllykön valaistus on päällä.

Se myös häivyttää samalla varsinaisen keittiön näkyvistä.

Valaistus suuressa roolissa
Pienissä tiloissa luonnonvalolla, valitulla värimaailmalla ja valaistuksella on valtava vaikutus lopputulokseen. Koska tämän kodin huonekorkeus on rakennusajalle tyypillisesti maltillinen, päätettiin tilojen avaruuden illuusiota lisätä seinien kaadon ohella myös vaalealla värimaailmalla, sekä etenkin monipuolisella ja hyvin harkitulla valaisulla. Parhaan mahdollisen lopputuloksen varmistaakseen, pariskunta päätti tilata valaisusuunnittelun alan ammattilaiselta. Toteutukseen tarvittavien valaisutuotteiden valinta tehtiin Limenten valikoimasta myös ammattilaisen ohjauksessa, koska se varmisti valaisimien ja erilaisten langattomien säätimien yhteensopivuuden.

Keittiön madallettu kattorakenne mahdollisti paitsi liesituulettimen, mutta myös tehokkaiden yleisvalojen upottamisen rakenteisiin. Yleisvalona keittiössä ja eteisessä käytettiin upotettavia Limente LED-DRI -valaisimia. Lisää valoa saarekkeeseen ja ruoanlaittohetkiin saadaan vielä Falmec Nuvola -tuulettimen alaspäin suuntautuvista led-valaisimista.

Lisäksi keittiössä on runsaasti epäsuoria valaistusratkaisuja. Uutta kattomadallusta ei tarkoituksellisesti rakennettu aivan takaseinään saakka kiinni, vaan madalluksen ja seinän väliin jätettiin kapea rako. Tämä mahdollisti himmentimellä varustetun LED -LILO CCT -valaisimen asentamisen näkymättömiin seinän ja katon rajakohtaan, jolloin sen valokeila pyyhkii pitkin seinäpintaa ja heijastuu kattoon ilman häikäisyä. Lisää tehokasta valoa saatiin upottamalla seinähyllyn ala- ja yläpintaan LED GRADE CCT – valaisin, joka taas valaisee työtason sen koko pituudelta. Molempia valaisimia voi paitsi himmentää, niin myös säätää niiden värilämpötilaa lämpimästä puhtaan valkoiseen.

Moderni lopputulos
Remontissa uudistetut tilat viimeisteltiin lempeillä sävyillä. Koko kotiin asennettu, tyylikäs kalanruotokuvioinen tammiparketti yhdistää tilat toisiinsa, tammi materiaalina ja sävynä toistuu makuuhuoneen ja eteisen säilytyskaapeissa, sekä saarekkeen hyllykössä että keittiön seinähyllyssä. Väriharmonia kiinteissä kalusteissa ja sisustuksessa saa kodin näyttämään ajattoman tyylikkäältä vuodesta toiseen.

Valaisulla on iso rooli tässäkin. Jotta kodin sisustus ja siinä käytettyjen materiaalien värisävyt toistuisivat vuodenajasta riippumatta oikean värisinä ja pieni koti olisi kutsuva talven synkimpinäkin päivinä, ovat kaikki asunnon epäsuorat valolähteet sekä himmennettäviä että värilämpötilasäädettäviä. Tällöin valon värisävy voidaan portaattomasti säätää tarpeen mukaan tunnelmallisesta lämpimästä sävystä kylmään sinertävään sävyyn, joka taas sopii paremmin työvaloksi tai vaikkapa lukuvaloksi.

Remontissa uusittiin lähes kaikki muu paitsi kosteat tilat ja lopputulos on pariskunnan mieleen. Onnistumisen tae oli etenkin huolellinen suunnittelu ammattilaisten avulla ja onnistuneet materiaalivalinnat.

Valolla avaruutta tiloihin
Käytä epäsuoraa valoa! Se on valoa, joka heijastuu jonkun toisen elementin kuten seinän tai katon kautta huonetilaan. Valo on tasaista ja miellyttävää, eikä kirkas valolähde häiritse silmiä. Epäsuoraa valoa voit saada aikaiseksi erilaisten listojen avulla tai sijoittamalla valoa esimerkiksi seinälle tulevien esineiden taakse. Käyttämällä värilämpötilan säädöllisiä valaisimia saadaan epäsuoran valon avulla luotua erilaisia tunnelmatiloja.
Valoa hallitsemalla korostetaan ja häivytetään

Riittävän monipuolisen valaisun asentaminen (yleisvalo, työvalo ja tunnelmavalo), valojen himmennysmahdollisuus, sekä etäohjaus mahdollistavat tunnelmien luomisen, tilojen toimintojen häivyttämisen ja korostamisen pelkästään valojen avulla.

Se perustuu faktaan, että ihmisen katse hakeutuu ja kohdistuu automaattisesti valaistuun tilaan ja näin pimeässä olevat kohdat jäävät huomiotta.
Esimerkiksi pimeäksi säädetyt keittiön työvalot takaavat, ettei ruoanlaiton merkit näy tiskipöydältä, vaikka samaan aikaan vieressä nautittaisiin juhlaillallista tunnelmavalaistuksessa.