Mikko sai hankittua kaksikerroksisen paritalon puolikkaan varsin kohtuulliseen hintaan, osittain sen kehä kolmosen ulkopuolisen sijainnin vuoksi. Tämä merikapteenin pieteetillä 70-luvulla rakentama, tiiliverhoiltu koti oli persoonallinen ja tilava lukuisine huoneineen, alakerran sisäuima-altaineen ja villiintyneine puutarhoineen, mutta se kaipasi myös kipeästi päivitystä.

Jo lähtökohtaisesti oli tiedossa, että korjaustyöt etenisivät vaihe kerrallaan, oman jaksamisen ja kukkaron mukaan. Mikko itse oli innokas tekemään kaikkea, mitä osasi, ja lisäksi suuri joukko ystäviä ilmoittautui auttamaan eri työvaiheissa. Kaveripiiristä ja kontaktiverkoston avulla löytyi niin talkooväkeä purkutöihin kuin ammattimaalareitakin, sekä oikeasti akateemisessa ammatissa toimiva, mutta erittäin kokenut ja intohimoinen laatoittaja.

Remontointia ei lähdetty tekemään kylmiltään ilman suunnitelmia, joten ensimmäisenä kutsuttiin paikalle useita remonttikohteita luotsannut tuttava, jonka kanssa kartoitettiin toiveita, mahdollisuuksia ja haasteita. Samalla käytiin läpi budjettia ja sitä, mihin kannattaa ehdottomasti satsata.

Uudistamisessa päätettiin lähteä liikkeelle asumisen miellyttävyyden kannalta keskeisistä tiloista eli keittiöstä, makuuhuoneesta ja vaatesäilytyksestä. Näiden valmistuttua kodissa voisi asua, vaikka remontti ei olisikaan muilta osin vielä valmis.

Vanhan ja uuden yhteensovittaminen
Remontin lähtökohtana ei ollut talon hengen muuntaminen tyystin toisenlaiseksi. Alkuperäistä arkkitehtuuria haluttiin kunnioittaa, mutta kuitenkin uudistaa tilat vastaamaan ajan vaatimuksia ja Mikon käyttötoiveita.

Purkutöissä keittiötila riivittiin täysin puhtaaksi, mitään ei voitu säästää, sillä suurimmaksi osaksi pintamateriaalit ja kalusteet olivat alkuperäisiä. Työ oli osittain haastavaa, sillä ennen purkua piti varmistua turvallisuudesta. Esimerkiksi rakennusajankohta viittasi asbestipohjaisiin pintamateriaaleihin, joita kodista löytyikin, ja ne jätettiin ammattilaisten käsiteltäviksi.

Tummanruskeiden ja raskasilmeisten kalusteiden alta paljastui yllättävänkin iso keittiö, jossa oli reilusti tilaa kokkaukselle, säilytykselle sekä ruokailulle.

Entistä enemmän säilytystilaa
Vaikka Mikko ei vielä ole innostunut sen suuremmin kokkaamisesta, ei keittiön kokoa haluttu nipistää pienemmäksi. Muutamia toiveita hänellä kuitenkin oli kuten, että tilasta haluttiin selkeäilmeinen, käytännöllinen ja kestävä. Tasoiksi haluttiin materiaali, joka ei turmeltuisi veitsen siihen osuessa. Harmillisesti yhdestä unelmasta, eli jääpalakoneellisesta jääkaapista, jouduttiin luopumaan, sillä siihen ei budjetti enää venynyt. Se olisi vaatinut myös vesiliitännän, ja tuo raha sijoitettiin mieluummin tulevaan kosteiden tilojen remonttiin.

Korvaamattomana apuna keittiön suunnittelussa oli Kalustetukku Charmian oma suunnittelija Matti Hiltunen Tammiston myymälästä, josta ostettiin kaikki keittiön kalusteet, koneet, Nerosteinin kvartsitaso sekä alakerran eteisen säilytyskaapistot.

Lopullisen suunnitelman mukaan säilytyskaappeja asennettiin nyt aiempaa laajemmalle alueelle, sillä niillä tehtiin tilakokonaisuudesta yhtenäisempi. Ja säilytystilaahan tarvitaan aina, uusissa vetolaatikollisissa kaapeissa voi säilyttää muutakin kuin pelkkiä ruokatarvikkeita ja astioita.

Keveyttä ilmeeseen saatiin jättämällä yläkaapit pääosin pois, jolloin valkoiseksi maalattu tiiliseinä pääsee oikeuksiinsa. Pesupisteen ylle asennettiin ainoastaan yksi kaappi osittain siksi, että seinäosuus kaapin takana oli rikkoutunut rumaksi edellisen asukkaan asennustöissä, eikä tiiliseinästä saa kaunista paikkaamalla.

Keittiö toimii arjessa ja juhlassa
Suunnittelun ja purkutöiden jälkeen uudistettiin pinnat. Tiiliseinä raikastettiin uudella maalisävyllä, sisäkattoa paikattiin ja lattia laatoitettiin uudestaan täysin. Aikataulutukset osuivat Mikolla muutoin nappiin, ainoastaan lattialaattojen kuuden-seitsemän viikon tilausajat tulivat harmillisena yllätyksenä. Niinpä tummanpunaiset laatat vaihtuivat lopulta RTV:n varastomallistosta löytyneeseen, varsin tyylikkääseen mustanharmaaseen laattaan. Niiden alle asennettiin lattialämmitys, jolloin keittiöstä voitiin poistaa ruma patteri isojen ikkunoiden edestä.

Viimeisenä työvaiheena oli kaapistojen ja koneiden asennus, jonka Mikko teki ystäviensä avustuksella. Nerosteinin omat miehet kävivät paikan päällä mittaamassa työtason koon ja aukotukset, ja sen asentamisen jälkeen keittiö oli likipitäen valmis.

Tärkeimpien asuintilojen ja keittiön valmistumisen jälkeen kodissa on pidetty talkoojoukoille ja ystäville kekkereitä. Kehuja onnistuneesta muodonmuutoksesta on tullut monesta suunnasta, mutta erityisesti mieltä lämmittävät ammattikokkina toimivan ystävän suusta tullut arvio: siellä on mahtavaa kokata ja tilaa on lähes kolmen ravintolakeittiön verran.

Kun ryhdyt suunnittelemaan vanhan kohteen remonttia…
Kun päätät aloittaa remontoinnin vanhassa kohteessa, käytä sen suunnitteluun ammattilaista, kysele mahdollisilta seinänaapureilta tai taloyhtiöltä heidän kokemuksiaan remontoinnista, sekä ota selvää faktoista ja määräyksistä rakennusvirastosta.

Kerrostalokodissa hallitukselle toimitetaan tarkat suunnitelmat ja tiedot tekijöistä ennen minkäänlaisiin purkutöihin ryhtymistä.
Omakotitalossa pätevät samat rakennusmääräykset kuin kerrostaloasunnossakin.

Talot rakennetaan sen aikaisten määräysten mukaan mutta, kun niitä ryhdytään remontoimaan, on tällöin huomioitava kaikki ajankohtaiset rakennusmääräykset.
Esimerkiksi ennen vuotta 2000 kosteisiin tiloihin ei ollut pakollista asentaa vesieristeitä, joka on nykyään aina pakollinen niin remontti- kuin uudiskohteissakin. Jos vesieristeettömän tilan saumat fuskaavat ajan mittaan tai laatta irtoaa, on aina syytä pelätä vesivahinkoa.

Purkutöihin kannattaa varata aikaa, sillä vanhasta kohteesta saattaa paljastua asbestia muun muassa pintamateriaaleista, putkieristeistä, maaleista, laasteista, laattojen kiinnitys- ja saumausaineista, sekä muovimatoista. Asbesti on terveydelle erittäin vaarallista. Tilaa paikalle ammattilainen, joka osaa suojautua oikein ja poistaa kodista asbestia sisältävät tuotteet asianmukaisesti.