Uuden asuinalueen talot ovat ripirinnan toistensa kyljessä ahtailla kaupunkitonteilla ja rakennusten tyyli on moderni. Kukapa uskoisi, että hyvinkin moni niistä on hirsitalo, kuten tämäkin koti.

– Aiemmassa paikassa, jossa asuimme, vain meidän talomme oli hirsirakenteinen. Viidessä vuodessa on tapahtunut suuri muutos, nimittäin täällä naapurustossa tiedämme ainakin kahdeksan talon olevan rakennetun hirrestä, perheen äiti kertoo.

Uudenkarhea koti on jo perheen toinen hirsitalo. Edellinen ostettiin valmiina, nyt se rakennutettiin toiveiden mukaan juuri omanlaiseksi.
– Meillä oli muodostunut jo selkeä toivelista siitä, mitä tahdomme seuraavalta kodiltamme, ja yksi niistä oli ehdottomasti sama rakennusmateriaali.

Arkkitehdiksi ansioitunut suunnittelija
Tontin hankinnan aikaan pariskunta jalkautui asuinalueelle ja kierteli katsomassa jo aiemmin sinne valmistuneita taloja. Mielenkiintoisimpia kohteita yhdisti yksi ja sama suunnittelija: arkkitehti Maija Tolmunen, joten häneen päätettiin ottaa yhteyttä. Tasoarkkitehtien Tolmunen tunnetaan ansioituneena suunnittelijana, joka ottaa aina huomioon niin rakentajan kuin rakennuspaikankin erityisvaatimukset ja sen tarjoamat mahdollisuudet.

Tällä alueella oli omat haasteensa, kuten jyrkkä rinnetontti. Lisäksi tontti oli pieni ja sille oli mahdutettava riittävän kokoinen talo.

– Halusimme kotiimme neljä makuuhuonetta ja avarat oleskelutilat, jossa keittiö, paikka ruokailulle ja olohuone olisivat samassa tilassa. Lisäksi toivoimme erillistä kodinhoitohuonetta ja meidän makuuhuoneemme yhteyteen suoraa reittiä vaatehuoneen kautta kodinhoitohuoneeseen ja kylpytiloihin.

Hoidettavaa puutarha-aluetta perhe ei kotiinsa tarvinnut. Sen sijaan toivelistalla olivat piha-alueet, jotka jatkaisivat sisätilojen toimintoja ulos saakka. Jos sisällä jouduttaisiin nipistämään neliöistä, niitä saataisiin lisää hyvin suunnitellulta terassialueelta.

Alkuvaiheessa pohdittiin pitäisikö tontti tasata helpommaksi rakentaa, mutta lopulta päädyttiin mielenkiintoisempaan ratkaisuun eli rinnerakentamiseen.

Elämyksiä sisätiloissa
Suunnittelun kultaisiin ohjeisiin kuuluu tehdä sisääntulosta vaikuttava.

Tässä kodissa se toteutuu kaikin tavoin. Edessä on pitkä näkymä aina ulos saakka, sillä eteinen on juuri ne maagiset 70 senttiä korkeammalla kuin alemman tasanteen oleskelutilat. Silmä poimii matkalla sinne lukuisia kauniita yksityiskohtia, kuten vierasnaulakon kolmiulotteisen seinäpaneelin, työhuoneen metalliraamisen lasioven, keveän portaikon yläkertaan ja etenkin koko kodin harmonisen värimaailman.

Hirsirunko on jätetty näkyviin ulkoseinissä. Se on käsitelty puuvahalla mattalumenvalkoiseksi kaksi kertaa, jolloin puunsyyt eivät enää erotu, mutta materiaalin tietää aidoksi puuksi.

– Koko kodin värimaailma on suunniteltu tarkoin. Jos se ei osunut juuri kohdalleen ensimmäisellä kerralla, kohta käsiteltiin uudestaan, jotta saimme juuri toivotun lopputuloksen.

Valkoisen kontrastiksi eteisen toinen seinä maalattiin savenharmaalla Valamo-sävyllä. Vastakkainen, eli portaikon viereinen seinä, joka kiertyy olohuoneen puolelle, käsiteltiin saman värikartan eri sävyllä ja Tunto Hieno -laastilla. Tämän seinän sisälle piiloon on asennettu takkasydän ja sen hormi.
– Toivoimme, että takka ei olisi erillinen elementti, vaan se integroitaisiin seinän sisään huomaamattomaksi. Myös Puustellista ostetun keittiön kaapinovet sävytettiin vaalean saven sävyisiksi.

Lattiaksi alakertaan valittiin 100 x 100 cm kokoinen laatta, joka istuu täydellisesti kodin henkeen ja tyyliin. Sama laatta jatkuu myös keittiön viereisissä saunatiloissa, mutta hiukan pienempänä versiona.

Samankaltainen värimaailma toistuu myös yläkerran yksityisemmissä tiloissa. Sinne haluttiin maalattujen seinien rinnalle vielä vahvoja kuositapetteja.

Esteettinen elämys
Maija Tolmusen käsissä kodista muovautui arkkitehtuuriltaan erittäin mielenkiintoinen kokonaisuus.

Luonnoksia piirrettiin kymmeniä ja yhdessä pähkäiltiin parasta mahdollista ratkaisua. Joskus joku yksittäinen toive tuntui mahdottomalta toteuttaa, mutta tuolloin Maija sanoi yrittävänsä vielä kertaalleen pohtia ratkaisua ja lopulta ne haasteellisimmatkin saatiin toteutettua.

– Meillä oli vahvat visiot ja Maija osasi pyörittää ne toimivaksi kokonaisuudeksi. Ainoastaan saunan neliömäärän ja varaston olisimme halunneet suuremmiksi, mutta ne oli mahdotonta toteuttaa kodin kokonaisneliömäärän puitteissa.

Perhe sai toivomansa korkean tilan, mutta se ei ole hallimainen, vaan hyvin hallitun kokoinen ja ainoastaan ruokailutilan kohdalla. Muu osa oleskelutiloista on peruskorkeaa tilaa, sillä yläpuolella ovat makuuhuoneet.

Huonetilojen korkeuserot, tontin mukaan polveileva talo, tarkoin mietityt ja arkkitehtuuria tukevat materiaalivalinnat tekevät talosta ainutlaatuisen ja elämyksellisen.

Vaikka lukuisat ratkaisut ja valinnat on tehty myös käytännöllisyyden ehdoilla, ei esteettisyyttä ei ole unohdettu missään vaiheessa.

Hirsitalo muuttovalmiina
Kauniista lopputuloksesta täytyy kiittää myös talon rakentanutta Evesa-Talot Oy:ta. Runkotoimitus tuli Ollikaisen Hirsirakenteelta, mutta Evesa viimeisteli kohteen muuttovalmiiksi saakka.

– Tämä toimitusmuoto oli ainoa vaihtoehtomme! Hankimme kiinteät kalusteet, sekä osan pintamateriaaleista ja annoimme tarkat ohjeet viimeistelyistä, mutta rakentamaan emme halunneet ryhtyä.

Evesa otti projektin haltuunsa aina maatöistä alkaen, jolloin koko paketti oli samoissa varmoissa ja kokeneissa käsissä koko ajan.
Talon rakentamiseen lähdettiin periaatteella, että siinä toteutuvat kaikki toiveet nyt ja myös tulevaisuudessa.
– Kyllä, tämä on juuri sellainen koti, jossa haluamme asua mahdollisimman pitkään, perheen äiti toteaa.